Kippen die nu gelukkig zijn

Reacties van enkele adoptanten, ontvangen in de eerste helft van 2012:


De hele dag eten, scharrelen en zonnebaden

20 juni 2012
Ingezonden door Wim

Op 2 juni hebben we Wieke, Pip de kip, Vijf en Wawwa opgehaald bij de opvang van Jacqueline in Twijzelerheide.
Na een rit van 1,5 uur konden de kippen de ren in en onze 4 dochters, die al namen bedacht hadden, uitvogelen welke kip bij welke naam hoorde.

2 uur later had Wawwa, de kaalste van het stel, al een ei gelegd. De andere kippen stonden allemaal geïnteresseerd te kijken naar dit fenomeen.

De eerste avond hebben we ze in het nachthok gestopt toen het ging schemeren. Het zijn snelle leerlingen, want vanaf toen liepen ze elke avond zelf het nachthok in en 's ochtends om 6 uur in polonaise het hok weer uit.

Drie keer per dag krijgen ze een snack, het lekkerste vinden ze yoghurt met brood. Ze hebben een grote ren met z'n vieren, maar na een week hebben we ze een poosje in de tuin laten rondscharrelen, dat beviel de dames wel. Dus nu lopen ze het grootste deel van de dag vrij rond. Als ze niet ergens in de zon liggen te tukken dan scharrelen ze tussen de struiken. Ze houden van tuinieren en harken al het onkruid tussen de struiken vandaan. Nu gaan we ze nog leren het bij elkaar te harken en daarna in de groene bak te gooien, maar dat hebben ze vast ook snel onder de knie.Otje en Truus

1 juni 2012
Ingezonden door Rens

We hebben in maart onze nieuwe kipjes opgehaald en ze wonen nu samen met onze Australorp Els en 2 Wyandottekrieltjes Rosa en Linda in het bos in Essen, België.

Truus, de bruine kip, haalde in het begin erg uit naar de andere, puur van de stress en moest enige tijd apart in de ren, terwijl Otje, het witte, veel kalere en erg magere kippetje heel nerveus was en veel zat te 'suffen'.

Els moest ook tot kort nog apart omdat ze steeds pluimpjes van Otje's poepje zat te trekken, zéér stout!Nu, enkele maanden later, zijn het gelukkig allemaal vriendjes geworden en mogen ze meestal los in tuin en bos (1300 m²)

Het is een soort 'verslaving' om steeds te willen kijken wat ze aan het doen zijn en hoe gelukkig ze nu zijn. Otje 'kon' niet scharrelen en die heb ik de eerste tijd apart meelwormen gegeven, maar nu is ze het hevigst van allemaal, tot het al erg schemerig is en de rest al slaapt. Ze zijn de 2 tamste kipjes en Truus heeft al meermaals 'ingebroken' als de achterdeur met het warme weer openstaat: ze springt los door de vliegenflappen om stukjes kaas te vragen.

Ik kan maar één ding denken als ik naar ze kijk: 'ik ben zó dol op jullie' ....


Gekkigheid?

30 mei 2012
Ingezonden door Brigitte


Frija en Nouska

25 mei 2012
Ingezonden door Angelique

Sinds 4 mei hebben we er een nieuw (kaal) vriendinnetje bij! Ons zijdehoentje was inmiddels alleen overgebleven en we waren op zoek naar een nieuw kipje. Zodoende kwamen we bij Red een legkip terecht. Na overleg besloten we het eerst met 1 kipje te proberen omdat ons zijdehoentje een rustig klein beestje is die niet zo snel van zich af bijt. We hebben ons kipje in Ochten opgehaald en bij ons eigen zijdehoentje gezet. Na even nadenken hebben we haar Frija genoemd, omdat we haar op de vrijdag gehaald hebben en we vinden dat het nu "een vrije kip" is.

Al vanaf de eerste ochtend voelde ze zich erg op haar gemak en wandelde rustig de tuin door. Helemaal niet bang voor ons, de honden, ons zoontje of wat dan ook ... prachtig om te zien! Wanneer je op je knieën ging zitten kwam ze ook meteen bij je kijken of je lekkere hapjes voor haar had. De eerste avond wist ze ook meteen het nachthok te vinden en liep ze zelf het trappetje op, lekker het stro in, dat hebben we nog nooit meegemaakt met een nieuwe kip.

Omdat ze nogal kaal is hebben we veel bekijks met haar, en zijn er al veel vrienden die er over nadenken om geen legbatterij eieren of kip meer te eten.

Gelukkig ging het goed, en aangezien er nog 1 kipje over was van dezelfde lichting hebben we die ook maar opgehaald. We hebben haar Nouska genoemd. Dit kipje is iets voorzichtiger, maar ook zij verkende al heel snel de tuin en was ook nergens bang voor. Zij zit iets beter in de veren.

Het avondritueel is wat lastiger geworden, want ze willen allemaal hun plekje veroveren en graag het beste plekje in het stro, maar met een beetje bijsturing gaat dit ook goed.

Ons zoontje is helemaal verknocht aan de kipjes en geniet met volle teugen van ze, of ze nu mee naar binnen lopen de bijkeuken in, of hij nu in zijn zwembadje zit, in de zandbak of op een kleedje, ze zoeken hem allemaal op en eten zelfs uit zijn kleine handje. Kortom, we vinden het geweldig dat het allemaal zo goed gaat en we zijn erg blij met onze nieuwe vriendinnetjes die hopelijk bij ons nog heel oud mogen worden.


De 4 kipjes doen het super

12 mei 2012
Ingezonden door Marjoleine

Het gaat super met de kipjes. Ik heb ze gelijk al naar buiten gelaten en dat vonden ze helemaal geweldig! Ze wilden echt tot het donker werd buiten blijven. En maar eten, eten, eten en pikken naar van alles en nog wat. Alsof ze nog nooit wat hadden gegeten....

Ik was bang dat ze buikpijn zouden krijgen. Maar gelukkig zijn ze vandaag weer helemaal blij naar buiten gegaan, lekker een stofbad genomen en ze scharrelen de hele composthoop die ook in ons kippen hok ligt af.
De haan is al helemaal in zijn rol en zorgt heel goed voor zijn dames. Zo leuk om te zien hoe hij zich uitslooft en echt op wacht staat om te zien of alles goed gaat.

En wat zijn ze lief en aaibaar, echt super leuk! Gisteren hebben ze al 3 eieren gelegd, waar ze er 2 van hadden kapot gepikt en opgegeten, dus schrikken. Mischien toch de stress? Vandaag weer 3 eieren en dat ging gelukkig wel goed. Kortom, we zijn heel blij!


Tess en Thea

12 mei 2012
Ingezonden door Jack en Christel

De meisjes zijn inmiddels helemaal gewend en voelen zich thuis. De katten lopen er nu gewoon tussen door alsof ze niet anders gewend zijn. Tess krijgt een prachtig verendek en wordt spierwit. Ze wordt al wel iets tammer. We kunnen haar soms aaien maar soms ook niet. Wanneer ze meelwormen krijgen kun je echt alles met haar doen want daar is ze stapeldol op. Ze tikt steeds op de schuurdeur omdat ze weet dat ze daar staan en hoopt dat ze dan een extra portie krijgt. Ze legt bijna iedere dag een prachtig ei met een harde schaal.

Tess heeft wel veel lef want ze stapt zo de keuken in en gaat dan op ontdekkingstocht binnen.

Thea is echt Hollands welvaren en nog steeds supervriendelijk en vrolijk. Ze is de hele dag druk bezig in de tuin en neemt bijna geen rustmomenten. We zetten haar zo nu en dan in het hok om even een moment van rust in te bouwen. Meestal doet ze dan wel een tukje.

Wanneer wij buiten zijn loopt ze hele tijd achter je aan en geluidjes te maken. Als je tegen haar praat reageert ze onmiddellijk met meer geluidjes. Zo schattig, alsof ze terugpraat.

Ze legt nog steeds prachtige eieren en kondigt dit aan met hard gekakel. Thea is helemaal mak en kun je aaien en optillen. Ze springt soms tegen je op van blijdschap en verliest je geen moment uit het oog. Kortom, wij vinden ze nog steeds helemaal geweldig en ze zijn voor ons net zo belangrijk als de katten.

23 april 2012
De terugreis is prima verlopen. De dames zaten heerlijk in hun mandje te suffen. Thuis werd het kippenhok direct geïnspecteerd en omgewoeld, dus, denken wij maar, als goed bevonden. Ze hebben lekker wat gegeten en toen het eenmaal donker werd gingen ze (gelukkig) zelf het trappetje op naar het nachthok. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en daar zijn wij erg blij mee.


Carry, Pleuni, Ellen en Gerry

6 mei 2012
Ingezonden door Jolande en Ellis

Morgen zijn onze 4 kippendiva's een maand bij ons en wat zijn ze super.

Carry is al een hele beauty geworden, de twee witjes Gerry en Ellen beginnen nu langzaam aan ook te herstellen, qua verendekje dan, want verder zijn ze helemaal gewend en happy geloven we.

Ze vinden het ook leuk ons te zien steeds. Dus de liefde is wederzijds.....


Vandaag wordt het spannend want ze mogen zo dadelijk voor het eerst de ren uit. Pleun onze bruine stapte er al regelmatig uit, ik ben nl wat grasmatten aan het leggen (ook in de ren) en ze volgt me dan op de voet, erg leuk. Het is heerlijk om de toom te zien rond scharrelen en elke dag worden we getrakteerd op 3 eitjes notabene!

's Avonds vertrekken rond 20.00 uur de witte dames met Toon de haan richting slaapvertrek en Pleuni scharrelt dan nog een half uurtje rond, vervolgens gaat ze binnen beneden zitten wachten totdat wij komen, dan loopt ze ook naar boven en tokkelt zacht dat we wel af mogen sluiten, hahaha, dat doen we dus braaf! De witte dames zitten inmiddels allemaal op stok met Toon tussen hen in. Pleun is de enige die het liefst in een nestkastje ligt op hooi.

De eerste keer naar buiten

De première qua deurtje ren open naar de tuin:

Eerst werd er nog een zandbad genomen door een enkeling en daarna ging de kippenfamilie op onderzoek buiten de ren, her en der nog even wat sturing over hoe nu buiten te komen, en jawel, daarna alles het land op!

De familie wilde na 2 uurtjes, onder het genot van een rammelend doosje graan, ook wel weer graag naar binnen gelukkig. Wat zullen ze slapen vannacht!


Het mooiste cadeau ooit!

6 mei 2012
Ingezonden door Pascale

Het houden van kippen stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje. Een voorwaarde voor mij was om niet mee te helpen aan de fokindustrie maar om ex-legbatterijkippen een tweede leven te gunnen. Toen mijn partner hoorde over de actie Red Een Legkip twijfelde hij niet en ging aan de slag met een marterproof binnenverblijf met een enorme uitloop mogelijkheid in de wei. Op mjn verjaardag kreeg ik 10 ex-legbatterijkippen! Uiteindelijk zaten er een paar meer in de doos en zijn de dames ook verblijdt met twee haantjes, Angelo en Lowieke. Dit vond ik het mooiste verjaardagscadeau ooit!

© Huib Vintges

De witte kipjes kwamen net uit de industrie en reageerden ook zo. Ze bewogen nauwelijks, gingen niet naar buiten, etc.

Mijn partner vond het net slachtoffertjes uit een concentratiekamp en dat klopt ook. Het volkomen ontbreken van kippengedrag trof me nog meer dan de kaalgepikte lijfjes en hangende kammetjes.
Gelukkig waren er 4 kippen bij die al langer in de opvang hadden gezeten, dus die waren het levende bewijs dat het goed kon komen. Nadat ik de kippen dagenlang
1 voor 1 naar buiten heb gezet om ze daar voer te geven loopt driekwart nu vanzelf naar buiten! Zelfs in de regen, en ik moet echt lachen als ze aan komen rennen om te kijken wat voor lekkers er aan komt. Gisteren is er helaas 1 kipje overleden.

Naast het enorme plezier wat ik heb aan het houden van kippen heeft het ook een positief effect op het dierbewust boodschappen doen van vrienden, familie en collega's. De mensen om ons heen zijn zich ook bewuster geworden van de diepe ellende en treurnis in het bestaan van een industriedier. Deze positieve verandering wordt beloond met een doosje biologische eitjes van eigen bodem.

Zelf dacht ik al zeer bewust bezig te zijn, maar door me te verdiepen in de materie zijn we nog veel bewuster gaan leven. Zo komen de producten waar foute eieren in zijn verwerkt er ook niet meer in. Het is dus niet alleen reuze gezellig om deze kipjes te houden, maar het heeft ook een diervriendelijk effect op je omgeving! Om nog meer aandacht te vragen voor deze actie heeft Huib van Huib Vintges Photography geheel belangeloos een prachtige fotorapportage gemaakt van een gered legkipje met haar blije baasje.


Kale zusters in America

3 mei 2012
Ingezonden door Janet

Beide dames zijn door ons vorige week opgehaald in Gassel bij Marieke en Lars. Eén van de dames is mank maar vermaakt zich goed, is onze indruk (en zo te merken geen pijn...)

Ze zitten samen met krielkippen en een aantal ontspoorde zijdehoenders. De hele beestenboel loopt hier vrij rond in de tuin. De dames heb ik echter nog wel in het verblijf zitten met de poort open zodat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze de ruimte in durven gaan.

Het zijn gezellige kakels en voorzichtig aan beginnen ze te wennen.
Erg mooi om te zien dat ze weer steeds meer kip worden en zich langzaam aan op hun gemak beginnen te voelen.
"Kip" up the good work!
P.S. Iedere kip die ooit nog bij ons zal komen, zal een ex- legkip zijn!

Onze nieuwe familie

16 april 2012
Ingezonden door Annie

14 dagen geleden vonden we een haan in onze tuin! We zijn er zeker van dat hij gedumpt werd, hij kan niet vliegen, dus kon hij onmogelijk over de afspanning van de tuin zijn gevlogen. We hebben wat navraag gedaan in de buurt en zoals je kan vermoeden...... niemand weet ervan. Dus hebben we voor Héctor,dat is zijn naam, een onderdak georganiseerd en voeding gekocht.

Héctor had één groot probleem, hij stond de hele dag te kijken en te kraaien naar de kippen van de buren....... We hebben dan besloten 6 kippen te adopteren voor Héctor.

Thuis gekomen hebben we ze eerst in hun eigen slaapplaats gezet. 's Morgens vroeg hebben ze dan hun domein kunnen verkennen, Héctor hebben we een poosje nadien vrij gelaten.

Hij was wild, we waren wel even bang dat hij te groot zou zijn voor de kippetjes. Maar hij maakt meer gebaren dan dat hij wat "doet".

De dames hebben de namen van mijn groottantes gekregen: Seraphine, Gariëlle, Elisabeth, Rosalie, Clementina en Josephina. Ik ga regelmatig bij hen zitten en dan babbelen we wat, ze hebben veel te vertellen en zo kan ik ook zien hoe Héctor zich gedraagt.

Toon is blij met de diva's

13 april 2012
Ingezonden door Ellis

In de auto na koffietijd hebben onze 4 diva's een beetje geslapen en bij thuiskomst was er (gelukkig) een klik met Toon onze haan. Ze hebben, de één wat schuchterder dan de ander, wat rondgescharreld, beetje zitten suffen en uiteindelijk hebben we ze om 19.30 uur in het nachthok gezet. Ze lijken het naar de zin te heben. Het is ook zo schattig, de kippen liggen gezellig tegen elkaar aan te slapen met Toon ook dicht tegen hen aan. Elke dag hebben we al een ei. Af en toe balanceren ze ook al op een stok! We zijn dol op ze en zullen er alles aan doen om ze een fijn kippenleven te bieden, we hopen dat ze heel erg oud mogen worden.


Zandbadje

11 april 2012
Ingezonden door Maaike


We hebben veel plezier met de 3 dames. Ze zijn erg actief en lusten bijna alles.
Het werkt aanstekelijk want de 3 krieltjes die we al hadden doen lekker mee.
Hier nemen ze een zandbadje.


Kafka en Gogol

24 maart 2012
Ingezonden door Léonne

Onze kippen hebben het erg naar hun zin.

We hebben ze Kafka en Gogol gedoopt, naar de meesters van de absurditeit, omdat de bio-industrie de meest abdurde branche is die ik kan bedenken.

Na een kleine maand raakten ze alweer aan de leg en inmiddels hebben we wekelijks ongeveer 10 eieren.
Ik begrijp dan ook niet dat deze kipjes economisch afgedankt zijn.
Hoe dan ook, wij zijn er heel erg blij mee! En al wonen we midden in de stad, met een klein stadstuintje, de buren zeggen het gekakel wel gezellig te vinden.

Het viertal

21 maart 2012
Ingezonden door Brigitte

Even een berichtje van de de 4 kipjes die na opvang hier mochten blijven wonen.

Ze doen het echt ontzettend goed, zijn heel aanhankelijk en komen me altijd blij begroeten. Wat een heerlijk iets om te doen, al doe ik het kleinschalig, maar elke kip die je opvangt en plaatst is er 1 ...

De 4 vermaken zich erg goed en zijn echt nergens bang voor, ze willen altijd mee naar binnen in de stal en springen overal op. We moeten ook regelmatig om ze lachen, ook in de grote groep zijn ze geaccepteerd en worden niet meer verjaagd.

Ze genieten enorm van hun vrijheid en zijn ook de enige die in de regen buiten willen lopen. Het viertal is als eerste op en gaat als laatste naar binnen, ze hebben hier de vrije keus.

De groep bestaat nu uit 16 kippen en meneer de haan, elke dag liggen er verse eitjes en regelmatig blijven we gewoon lekker bij de kipjes staan kijken, je wordt er enorm ontspannen van. Het bekijken van het gescharrel, alle geluidjes die ze maken, als de haan iets eetsbaars vindt en de hennen roept, geweldig om te zien.
Ik hoop nog lang te mogen helpen , want het einde van deze vorm van productie zal helaas voor menig legkip niet in zicht zijn.......

Olivia en Tieneke

12 maart 2012
Ingezonden door Maryn

Sinds afgelopen zaterdag is mijn toompje kippen compleet.

In plaats van 1 heb ik 2 kippen geadopteerd, Olivia (uitgezocht door mijn vriend Olivier) en Tieneke (op de tiende maart een nieuw huis voor haar, vandaar de naam). Het leek ons beter om 2 kippen mee te nemen, zodat ze wat steun aan elkaar zouden hebben op hun nieuwe terrein.

Het gaat erg goed, ik vind zo ongelooflijk tam, ze eten nog net niet uit de hand. Maar lopen tussen mijn voeten. Had ik nooit verwacht!

Ze zijn de eerste 2 nachten niet in het nachthok gegaan, ik heb ze er in moeten zetten.

Noortje ( mijn zwarte kip) is nog wel de baas en laat dat duidelijk merken, hoop dat dit nog gaat veranderen.
Ook mijn honden ( ik heb er 5 momenteel) laat ik al wennen aan de kippen en andersom.

Oliva en Tieneke zien er beter uit dan ik verwachtte. Ik hoop dat ze zich snel thuis voelen, ze hebben het kippenpoortje naar de achtertuin, zo'n 700 m2, al gevonden. Dat komt vast wel goed!!!

Hulp

12 maart 2012
Ingezonden door Willem

Geweldige hulp van één van de batterijkippen bij het verwisselen van een lamp van de ADC-bus.


Grietje en Sophie

28 januari 2012
Ingezonden door Jacqueline

De dames zijn na een halve dag al opgenomen in de groep kippen die we hadden. De eerste nacht direct samen in het nachthok en dat ging ontzettend goed! Onze haan en Grietje stonden saampjes als eerste op. Sophie bleef uitslagen met de andere kippen. Ik ging even stiekem kijken en Sophie zat heerlijk op stok (volgens mij voor het eerst) te soezen tussen de krielkippen. Ik moest even een traantje wegslikken. Overigens moesten we de avond daarvoor (en de hele volgende week) de dames optillen naar het nachthok. Een trappetje is iets geks, maar 's morgens naar beneden glijden was geen probleem. Na een week konden ze gelukkig zelf het trappetje op.

Onze haan heeft de dames helemaal zijn gemaakt en is heel beschermend. Grietje heeft een eet-probleem, ze stopt niet met eten, ik denk dat zij het heel zwaar heeft gehad bij de kippenboer. Sophie is heel fysiek. Elke dag worden alle knopjes van mijn broek/jack even aangetikt en als laatste een ruk aan mijn riem. Ik neem ze nu elke dag in mijn armen om even te knuffelen. Dat is nog wennen, maar de eerste kleine geluiden komen.

Al onze kippen zijn enorm verwend met wat zij te eten krijgen, onbekend eten werd bekeken en gevolgd bij de andere kippen. Dus van bakje naar snavel en vooral met je neus erboven op zitten. Het enige wat ze nog niet echt lekker vinden zijn vlokreeftjes. Zo jammer, want er zitten zoveel eiwitten in. Beide dames zijn inmiddels goed aangekomen en hebben overal veertjes gekregen. De kam en lellen van Grietje zijn al lekker rood, van Sophie blijft dat iets achter. Maar ... de dames zijn nieuwsgierig en kijken heel helder uit de ogen.


Rattenvanger van Hamelen

21 januari 2012
Ingezonden door Annet


Op 12 januari hebben we onze nieuwe kippen gehaald. En nu, na ruim een week, gaat het super met de dames! Het liefste eten ze de hele dag door! Ze komen aangerend zodra ze ons zien, met maar één ding voor ogen: eten! Af en toe lijk ik de Rattenvanger van Hamelen wel!

Ze zijn voor niets en niemand bang . Samen met de andere kippen gaat het ook goed.
Laatst aten ze samen uit één bak, dat vond ik toch wel bijzonder. Er is een oudere kip die het niet zo leuk vind, maar ze hebben de ruimte, dat is dus geen probleem.

Ze vinden het heerlijk om wat te scharrelen. Leggen af en toe zelfs een ei. En 's avonds komen ze weer zelf naar het hok. Van "op stok gaan" hebben ze nog geen kaas gegeten. Ze zitten met z'n vijven op een kluitje. Lekker warm en gezellig!

Met de drie die we voor onze buren hadden meegenomen gaat het ook prima! Al snapten ze in het begin niet dat ze een trappetje op moesten naar het nachthok. De buurman heeft ze in het begin geholpen, maar nu redden ze het zelf. Ze gaan ook goed samen met hun andere kippen.

Als ik naar ze kijk heb ik soms een schuldgevoel om wat "wij", als mensen, ze hebben aangedaan. Dan zie ik die magere nekjes en lijfjes, en dan hoop ik dat ze hier nog jaren mogen scharrelen en lekker vet worden! We zijn ontzettend blij met ze!


   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional