Ingezonden berichten

Verdriet in de dierenwinkel

januari 2014

Buiten voor de dierenwinkel loopt een groepje kippen, een haan en een paar ganzen gezellig scharrelend door de ren, binnen liggen konijntjes schattig tegen elkaar aan en vliegen er groepen met kleurrijke vogeltjes door de binnenvolière.

Ik kwam de winkel binnen, precies op het moment dat de volledige voorraad aan sierkippen en hanen opgehaald werd voor de ‘handel’. Het is immers winter en er is niet veel vraag naar sierkippen en naar hanen nog minder. De diertjes zijn inmiddels volwassen en dus te oud voor de verkoop door de dierenwinkel. Hun ‘kans’ en tijd in de dierenwinkel is voorbij. Een aantal mooie soortgenoten zijn wel door kopers uitgekozen, maar de rest is niet verkocht waardoor er een grote groep van tussen de 50 en 75 kippen de onzekere weg van de handel in gaan. Weer worden ze allemaal in kratten geladen en afgevoerd ...

Hoewel ik ze liever niet aankijk, omdat ik dan niet gewoon een groep kippen zie, maar individuele diertjes die ik dan allemaal wel mee zou willen nemen, springen het wit grijze sierkipje, het Barneveldse hennetje dat wat onrustig rondloopt, het Antwerpse Baardkrielhaantje en de witte industriehaan, mij in het oog.

Tja daar sta je dan ... als kippenliefhebber ... met een zak voer op de kar voor de kippen, die wij met Red een Legkip net voordat ze naar de slacht zouden gaan uit de industrie hebben mogen ophalen, en nu in de opvang aan het bijkomen zijn, terwijl achter mijn rug de sierkippen gewoon een zeer onzekere toekomst tegemoet gaan ...

Terwijl ik wegrijd ben ik nog verward over de manier dat er met dieren in de handel wordt omgegaan en word ik steeds bozer. Moet ik denken aan de kippen en hanen die ik aangekeken heb en al die anderen. Ga ik terug? En wat dan? Moet ik dan over een paar weken weer de ‘overblijvers’ ophalen? Nee, dat is niet te doen. Wat dan?

De handel en omgang met kippen uit de industrie is hard, maar onderschat de hobbyfokkerij van sierkippen en al die andere dieren die als product in de dierenwinkel worden aangeboden, zeker niet! De helft van de kuikens zijn haantjes, volstrekt waardeloos voor de handel en krijgen al niet eens een ‘kans’ via de dierenwinkel, net als de zwakkere dieren of dieren met een rasafwijking. De dieren die wel in de dierenwinkel terecht komen krijgen een paar weken tot maanden de tijd om verkocht te worden. Tijd voorbij en niet verkocht; jammer dan, kans voorbij. Industriehanen worden in de dierenwinkel vrijwel altijd verkocht als slachthaan en krijgen eigenlijk helemaal geen kans op leven. Waar is toch de liefde voor het individuele dier?

Nog in gedachten rijd ik thuis de oprit op, pak de zak voer uit de auto en zet de witte industriehaan bij de opvangkippen. Hem blijft deze ellende bespaard. Maar waarom hij wel en de anderen niet? Ik kan er geen goed antwoord op geven. Had hij als slachthaan het minste kans? Ergens voelt het zelfs gemeen ten opzichte van de rest die daar achterbleef.

Wat kan je zelf doen?
Koop geen (sier)kippen (en andere dieren!) bij de dierenwinkel en werk zo niet mee aan de massale overdadige hobbyfokkerij waar veel hennen de dupe van worden en waarbij vooral veel haantjes voor geofferd worden! Kijk eens bij een vogelopvang bij jou in de buurt. Daar zitten geregeld sierkippen die een plek zoeken of geef een legkip uit de industrie een tweede leven via www.redeenlegkip.nl

 

   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional