Wat je nodig hebt

Bezint eer ge begint

Denk voordat je kippen neemt eerst goed na over de verantwoording die je op je neemt. Ga na of je geen erge last met je buren krijgt als je kippen gaat houden. Kippen kunnen flink gaan kakelen als ze een ei gaan leggen. Kippen zijn minder veeleisend dan de meeste andere huisdieren, maar ze hebben wel iedere dag schoon water en voedsel nodig. Als je een paar dagen weg wilt, zal je er zorg voor moeten dragen dat een betrouwbaar persoon jouw verzorgingstaak overneemt. Je moet ook een keurige tuin niet erg belangrijk vinden, want daar passen kippen niet in omdat ze nu eenmaal graag scharrelen. Wanneer één van je kippen ziek wordt zul je naar de dierenarts moeten en die moet je dan wel kunnen betalen. Bedenk dat de kippen voor hun welzijn volledig van jou afhankelijk zijn. Kippen kunnen met wat mazzel wel 10 tot 15 jaar oud worden. Als je alles goed overwogen hebt en je besluit staat vast om kippen te nemen, weet dan dat kippen erg gezellige en intelligente dieren zijn waar je veel plezier van kunt hebben.

 

Kippen en andere huisdieren


Sheila met haan Wouter

Katten en kippen gaan vaak prima samen als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn. Maar bij veel honden komt toch het jachtinstinct naar boven wanneer ze een kip zien. Zet die dus nooit zomaar bij elkaar! Wanneer er voldoende ruimte is en de dieren elkaar uit de weg kunnen gaan kunnen kippen goed samen met konijnen, cavia's, eenden, ganzen, geiten, schapen, paarden en varkens.

 

Wat je nodig hebt om kippen te houden:

 • Een nachthok dat afgesloten kan worden met daarin zitstokken en legnesten. Het is belangrijk dat je de voorzijde van het hok zo mogelijk richt op het zuidoosten. De kippen kunnen dan profiteren van de ochtendzon en het hok staat op het heetst van de dag met het front in de schaduw. Het hok hoort niet op een plaats te staan waar de zon de hele dag vrij spel heeft. Kippen kunnen erg slecht tegen hitte. Ook tocht is funest, dus bouw het nachthok bij voorkeur op een plaats die in de luwte ligt en isoleer het goed. Belangrijk voor de gezondheid van de kippen is ook dat het hok goed geventileerd wordt, bijvoorbeeld door een raam dat dag en nacht open staat. Tip: kijk eens op Marktplaats onder kippenhok. Daar kun je vaak voor weinig geld een goed en stevig tweedehands nachthok of kippenhok met ren kopen.
 • Een grote ren. Ook nodig als je de kippen vrij in je tuin laat lopen, zodat je ze voor de nacht veilig kunt opsluiten. En om te wennen de eerste week. Een ren is ook een must om een zieke kip apart van de andere kippen te kunnen zetten. De maten van de rennen die te koop zijn, zijn normaliter veel te klein.
 • Een goed afgerasterde tuin zodat de kippen niet gepakt kunnen worden door loslopende honden van buren of vossen etc.
 • Goede zitstokken.
 • Drinkbak en water; zorg iedere dag voor voldoende vers water. Als het vriest moeten de kippen meerdere keren per dag water aangeboden krijgen.
 • Voerbak.
 • Stro voor in de legnesten.
 • Scharrelkorrel voor pluimvee (bijv. Havens) als hoofdvoer dat de hele dag door beschikbaar is en gemengd graan als bijvoer en lekkernij (paar handjes graan strooien per dag en bijvoorbeeld als lokmiddel gebruiken om ze de ren weer in te lokken). Bij bepaalde tuin- en diercentra zoals bijvoorbeeld Ranzijn en Welkoop is scharrelkorrel en gemengd graan voor pluimvee in 20 of 25 kilo zakken van diverse merken erg voordelig te koop.
 • Afgesloten voerton of vuilnisbak om het voer in te doen om de muizen tegen te gaan.
 • Grit met maagkiezel. Vogels in de natuur pikken steeds kleine steentjes op om het voer in de spiermaag te vermalen, wat de vertering vergemakkelijkt. Kippen hebben niet altijd de ruimte om de nodige steentjes te vinden, dus is het geven van maagkiezel de aangewezen oplossing. Grit daarentegen heeft een bijkomende functie: namelijk het leveren van kalk, nodig voor het aanmaken van de eischaal.
 • Groenvoer.
 • Een goed ontwormingsmiddel.
 • Een goed ontluizingsmiddel.

 

Geschikt groenvoer

Vruchten, zoals bessen, bramen, frambozen, appel en peer.
Groenten, zoals sla, broccoli en wortel en loof van uien en bieslook.
Kruiden, zoals weegbree, paardebloemblad, jonge brandnetel, gras, vogelmuur en herderstasje.

 

Lekkere hapjes

Kippen lusten bijna alles. Als aanvulling op het kippenvoer mag je ze gerust verwennen met lekkere hapjes. Ze zijn vooral dol op macaroni, spaghetti, bami en rijst. Let hier wel mee op en geef ze dit vooral niet te vaak en te veel, het kan in de krop achterblijven. Ook een lekkernij is: rozijnen.

 

   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional