Uit het nieuws

Fijn kippenpensioen

De Telegraaf, zaterdag 15 februari 2014

Artikel Telegraaf

 

Lang leve de leghen

Klik op de afbeelding om de PDF te bekijken.

Lang leve de leghen

 

Dierenorganisatie Ongehoord publiceert schokkend onderzoek naar reguliere, Beter Leven en biologische vleeskippen

september 2013

Op 26 september 2013 publiceerde Ongehoord haar onderzoek naar vleeskippen. Het onderzoeksteam bezocht twee biologische vleeskuikenhouders, in Lelystad en in Dreumel. In Lelystad werd bovendien een verborgen camera geïnstalleerd. Daarnaast onderzocht het team de levensomstandigheden in stallen die de Dierenbescherming aanprijst met één Beter Leven ster. In het Brabantse Hulten werd een bezoek gebracht aan de stal van de woordvoerder van de vleeskuikenhouders Elly de Kort.

Helemaal aan de andere kant van het land, in het Oost-Groningse Loppersum, werden vergelijkbare welzijnsproblemen vastgelegd. Het undercover onderzoek omvatte ook het bedrijf van Thymen van Voorthuizen in Terschuur. Hij krijgt zelfs twee sterren van de Dierenbescherming, maar het onderzoeksteam zag schokkendere zaken dan in veel reguliere bedrijven.

Op de site van Ongehoord » (www.ongehoord.info) is de gehele publicatie te lezen en kan men alle filmpjes van de bezochte schuren bekijken.


Kiplekker: red een legkip!

28 april 2013, door Wim van der Boon
in diverse regionale kranten gepubliceerd

TINTE - Luid kakelend komen de dames op het geluid af van de openslaande keukendeur. Het is nog vroeg in de morgen, rijp ligt op de velden en de vele soorten vogels laten hun getjilp en gezang reeds horen als wijze van begroeting van deze nieuwe veelbelovende dag.

De dames waar ik het over heb, zijn vogels van een ander kaliber: 3 kippen. De dames zijn nieuwsgierig naar de reden van mijn komst op hun domein. Je ziet ze denken, 'baas, geef ons nou dat lekkere kippenvoer'. Nou, ik geef gehoor aan hun wens en open de voerton (een oude Haagse vuilnisbak) om er kippenvoer uit te scheppen. Ze zijn ongeduldig en zijn er letterlijk als de kippen bij nog voordat de bak geheel geopend is. Al gauw zitten er twee op de rand, waarvan er even later één zich laat zakken op de overdaad aan voer en gepassioneerd begint te eten. Tijd op in te grijpen; mijn 'hup dames, eruit', heeft effect: onder protest verlaten ze het tuinhuis. Ik kan nu redelijk ongestoord het eten in hun voersilo scheppen. Als tegenprestatie en als dank voor mijn goede zorg vind ik later - net als alle andere dagen - 3 verse eieren in het kippenhok.

Waarom dit verhaaltje, dat menigeen herkent? Wij zijn immers niet de enige met kippen in deze landelijke omgeving, dus zo bijzonder is dit niet.

Welnu, het (althans, voor ons) bijzondere aan deze kippen is, dat wij ze 'gered' hebben van de slacht. We hebben ze een goede maand geleden opgehaald in Soest, alwaar een opvang is voor kippen die opgekocht zijn door Red een legkip, een organisatie die inmiddels menig kippenleven heeft gered. Zij kopen afgedankte kippen van legbatterijen op. De kippen zijn na een leven van slechts 6 maanden afgedankt als legkip. De eierproduktie is dan verminderd en dan is hun lot uiteindelijk de soeppan. Stank voor dank! Overigens, nu ik het over eieren heb, voor ons een biologisch ei al geruime tijd een bewuste keuze, gezien de omstandigheden voor de kippen in een legbatterij.

Na een periode van aansterken, tot rust komen en zo nodig medische behandeling, kan men deze kippen als particulier adopteren. Voor een gering bedrag en de belofte je te houden aan een niet gering aantal voorwaarden, mag je zo'n economisch afgeschreven kip opkopen.

En dat is nou precies wat wij gedaan hebben. De 3 dames zijn bij ons inmiddels aardig op gewicht gekomen, hun verenpak is vrijwel geheel hersteld en naar onze inschatting voelen ze zich kiplekker. De gehele tuin is hun domein geworden. Ze scharrelen er lustig op los, nemen zo nu en dan een zandbad, koketteren met de honden, komen zelfs de keuken binnen en genieten overduidelijk van het leven wat wij hen bieden.

Dit relaas is een pleidooi voor zowel de organisatie, als voor de afgedankte legkip die nog een heel leven voor zich kan hebben, mits er iemand bereid is haar een goed leven te gunnen. En, uiteindelijk word je er zelf ook gelukkiger van, gezien de ervaring die wij hiermee hebben.

Voor meer informatie verwijs ik de lezer naar www.redeenlegkip.nl alwaar veel informatie te vinden is. Ondertussen ga ik de eieren uit het nachtverblijf halen terwijl de kippetjes mij nieuwsgierig volgen.


Een nieuw leven voor een legkip

24 juni 2012
bron: Hart voor Dieren

"Kippen. Wat een machtige dieren. Als je eenmaal van die gezellige kwebbelende grappenmakers in je tuin hebt gehad, is de kans groot dat je nooit meer zonder wilt. En als je dan toch nieuwe of meer kippen erbij wilt hebben, waarom dan niet meteen een dier een beter leven geven?"

Zo begint het artikel in het juni nummer van
Hart voor Dieren.
Het hele artikel lezen? Klik op de afbeelding hiernaast en het wordt geopend (pdf).


Weer 158 kooikippen gered van de slacht

31 mei 2012

Deze bange, kale en passieve witte kipjes die we van de slacht gered hebben komen uit een zogenaamde verrijkte kooi. Ze hadden net ietsje meer ruimte als in de verboden legbatterij, maar hun leven was even ellendig; ze weten niet hoe het is om een kip te zijn.

Een vergeten groep gekwelde dieren, omdat bijna iedereen door het verbod op de legbatterij nu denkt dat er geen kip meer in een kooi zit.

Dankzij ex-staatssecretaris Henk Bleker moeten er tot 2021 jaarlijks 1,7 miljoen kippen een ellendig leven lijden in deze kooien. In andere landen in de Europese Unie zijn deze kooien vanaf 2017 verboden. En dat duurt ook al veel te lang!


Weer nieuwe kippen in de opvangen

16 mei 2012

Het is weer gelukt om industriekippen bij de slacht weg te kopen! In plaats van het einde was het vandaag voor 110 kippen een nieuw begin. Ze zijn meegegaan naar de verschillende opvangen, waaronder de nieuwe opvang in Friesland.

Zie hier in een filmpje hoe wonderlijk het is dat ze meteen beginnen met scharrelen zo gauw ze hun nieuwe tijdelijke onderkomen binnenstappen...


Scharrelkippen gered van de slacht

mei 2012

Je zou het niet denken als je de foto's ziet, maar dit zijn toch echt scharrelkippen. Half april hebben we ze gered van de slacht.

We waren wel wat gewend door de geredde legbatterijkippen, maar zoveel kippen zo erg kaal bij elkaar hadden we nog nooit eerder gezien. Sommige kippen hadden nog maar een paar veertjes en verder enkel kale pennen.

Door het ruwe vangen en het transport richting slachthuis zijn er van de 64 kippen die we bij het slachthuis gered hebben er drie blijvend kreupel en gingen er twee andere kippen ondanks de goede zorgen dood.

Met duizenden opeengepakt (negen kippen op één vierkante meter) moesten deze kippen zich zien te handhaven in een zogenaamde "scharrelschuur" zonder ooit echt lekker buiten te kunnen rondscharrelen, laat staan een zandbad en een zonnebad te kunnen nemen.

Kippen, die een pikorde hebben en oorspronkelijk bosdieren zijn, kunnen in een scharrelschuur op geen enkele manier van elkaar wegvluchten. Omdat zij zich niet op een natuurlijke manier kunnen uiten plukken zij zichzelf en elkaar kaal.

Tekenend is dat zodra deze kippen in de opvang belanden, waar zij wél een omgeving krijgen waarin zij zich natuurlijk kunnen gedragen, zij acuut stoppen met veren pikken en hun veren weer aan beginnen te groeien.
Zie hier » een filmpje van een scharrelkip die, ondanks haar kaalheid, bij aankomst in de opvang Ochten vrijwel direct en zichtbaar genietend een stofbad neemt.


Plofkippen

april 2012

Tijdens het bezoek van Red een Legkip aan Stichting Melief kwamen we daar ook de plofkippen tegen die door Wakker Dier voor een onderzoek zijn gebruikt en daarna naar Stichting Melief zijn gebracht. In het bijzijn van het tv-programma "Vroege Vogels" haalde Wakker Dier eerder tien plofkippen op slachtleeftijd bij een gangbare boer en tien biologische kippen bij een biologische kippenhouder. Alle dieren waren 6 weken oud.

Een dierenarts verrichtte nog dezelfde dag onderzoek en schreef:

"Het kunstmatig gecreëerde overgewicht bij de plofkippen zorgt voor een ernstige aantasting van de algemene gezondheidstoestand. Het onthouden van de nodige verzorging is, indien bewust gedaan, strafbaar onder de Welzijns- en GezondheidsWet voor Dieren."

Deze zogenaamde 'plofkip' is ontstaan door jarenlang door te fokken op steeds goedkoper vlees.
In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram afgemest tot een vleeshomp van ruim 2,2 kilo. De biologische kuikens worden 12 weken oud voordat ze geslacht worden.

Al mogen deze kippenkuikens nu eindelijk een normaal leven leiden bij Stichting Melief, toch is de aanblik ervan schrijnend. De kuikens hebben zichtbaar last van hun lijf en, anders dan de andere kippen op het terrein, maken ze een trieste indruk.

Helaas zullen deze kuikens nooit kunnen uitgroeien tot bejaarde kippen van 10 jaar. Desondanks is voor deze geredde kuikens iedere dag bij Stichting Melief wel één dag waarop zij eindelijk kunnen genieten van zonnestralen, een stofbad, vers groen en buiten scharrelen.

Van alle dieren die in Nederland voor vlees worden gehouden, scoort het vleeskuiken dan ook het slechtst op het gebied van dierenwelzijn. De snelle groei zorgt voor veel welzijnsproblemen: hart en longen kunnen de groei niet bijbenen, gewrichten doen zeer en lopen is moeilijk. Door het leven in hun eigen poep krijgen ze zweren op hun pootjes en borst. Daar komt nog bij dat de dieren met 20 andere op één vierkante meter in een stinkende, donkere stal wonen.

Wat doen wij deze dieren aan ..... Eigenlijk zou voor iedere plofkip 144 gebeld moeten worden!


De 500ste legkip is gered!

10 april 2012
bron: PiepVandaag, door Karen Soeters

Het zal je niet zijn ontgaan... PiepVandaag heeft de afgelopen weken aandacht gevraagd voor de actie Red een legkip. Ik ben echt enorm trots dat we hebben kunnen meehelpen de 500ste geredde legkip aan een goed thuis te helpen!
Verslag van een unieke ervaring.

Eerst naar het opvangadres om de 32 kippen op te halen, die we de volgende dag in het TV-programma Koffietijd aan hun nieuwe eigenaar gaan overhandigen. Makkelijk gezegd, maar die kippen moeten dus worden gevangen. En dat doe je echt niet zo maar even.

Sandra, de initiatiefneemster van Red een legkip, is er zeer bedreven in, maar ik heb echt moeten oefenen.

Ze gedroegen zich al zo anders dan toen we ze ophaalden uit de legbatterij. Toen zaten ze in het zand, totaal apathisch, konden nauwelijks een stap verzetten. Nu renden ze kris kras door elkaar en door het hok heen. Uiteindelijk hebben we ze allemaal gevangen en zijn we naar de Koffietijd-studio gereden. En daar blijken ze echt een geweldig mooi verblijf voor onze dieren te hebben gemaakt. Eenmaal uit de kratten voelden de kippen zich meteen thuis. Rondscharrelen en lekker wroeten in de aarde zoals een kip hoort te doen.

De eerste uren nadat je kippen samen in een hok zet, zijn op zich best spannend, want ze kunnen soms flink ruzie maken. Om die reden hebben Loretta Schrijver en ik besloten in de Koffietijd-studio te blijven slapen om op de kippen te passen. Een bizarre ervaring, zeker als je ook nog bedenkt dat dit de voormalige Gouden Kooi villa is.

Uiteindelijk is het helemaal goed gegaan. Er zijn in totaal 150 kippen geplaatst en 32 daarvan zijn tijdens de uitzending van Koffietijd opgehaald. Wel heel erg leuk om de adoptanten de ontmoeten. Stuk voor stuk mensen met een mooi verhaal.

Ik hoop echt dat we, naast het daadwerkelijk redden van de kippen, mensen ook een beetje bewust hebben kunnen maken van die vreselijke industrie. Een industrie, waarin miljoenen dieren jaarlijks na een heel kort en ellendig leven uiteindelijk in het slachthuis belanden.

Dank aan Koffietijd en aan Thomas Schlijper voor het maken van weer een briljant leuk filmpje en de foto's. En natuurlijk aan Sandra van Red een Legkip voor het geweldige werk dat zij doet.
Dat er nog maar heel veel kippen geadopteerd gaan worden. Op naar de volgende PiepVandaag-actie!


PiepVandaag op de bres voor Red een Legkip

20 maart 2012

Karen Soeters van PiepVandaag was mee toen we afgelopen vrijdag 150 kippen vrijkochten uit een legbatterij en naar de verschillende opvangen brachten.

» PiepVandaag is vandaag gestart met een drie weken durende paasactie om ons initiatief te steunen en de 150 geredde kippen aan een goed huis te helpen. Zodra dat gelukt is gaan we weer een nieuwe groep kippen redden van de slacht.

Hieronder een filmpje waarin te zien is hoe de 150 kippen in de opvang werden gebracht.


Filmpje en foto gemaakt door Thomas Schlijper


Metamorfose

20 maart 2012

De dame links op de foto is 10 maanden geleden uit een legbatterij weggehaald en met pensioen gegaan en de dame rechts is afgelopen vrijdag pas uit een legbatterij vrijgekocht.

De linker dame is ook druk van de pasta aan het eten en de dame rechts heeft geen idee wat ze met die pasta doen moet....

Het is iedere keer weer een bijzondere ervaring om een ex-industriekip weer een echte kip te zien worden.


Al meer dan 500 kippen gered van de slacht!

20 maart 2012

Red een Legkip is ontzettend blij! Want inmiddels zijn er in de korte tijd nadat haar initiatief van start is gegaan al 507 kippen gered van de slacht.
Op 9 september 2011 werden de eerste 66 legbatterijkippen gered van de slacht en naar de opvangplekken gebracht.

Dierenliefhebbers wisten ons al spoedig te vinden en de aanmeldingen stroomden binnen om deze kippen alsnog een mooi en lang leven te geven. Zonder deze opvangplekken hadden we dit niet voor elkaar gekregen: die werken enthousiast en geheel belangeloos mee om deze kippen te laten aansterken zodat ze na een aantal weken herplaatst kunnen worden. Inmiddels hebben we op zes plekken een opvang en wij hopen dat er nog meer particulieren zich aanmelden om dit mooie en nuttige werk te gaan doen. Want hoe meer opvangplekken we hebben, hoe meer kippen we kunnen redden en een goed leven kunnen geven.

Afgelopen vrijdag heeft Red een Legkip samen met PiepVandaag opnieuw150 kippen uit een legbatterij vrijgekocht en gered van de slacht. Voor deze kippen zoeken we nog adoptanten. Mocht je interesse hebben, meld je dan aan via ons » aanmeldingsformulier


Red een Legkip in België

23 januari 2012

Met een grote banner van Red een Legkip achterop zijn vrachtwagen rijdt aardappelboer Jean-Louis door België om zijn aardappelen te verkopen. Zo verspreidt hij de droom van miljoenen legkippen. Hopelijk brengt deze banner veel mensen op het idee om een kijkje te nemen op onze website en kunnen er hierdoor veel legkippen worden gered van de slacht. De mensen in België hoeven niet naar Nederland te reizen als ze een kip een goed leven willen geven, want ook in België hebben wij een opvangplek voor geredde legkippen. Wil jij ons helpen door ook met een banner op je vrachtwagen te rijden, neem dan contact met ons op.


Einde van de gekooide kip nog lang niet in zicht

7 december 2011
door Comité Dierennoodhulp

Veel mensen denken dat er door het verbod op de legbatterij in 2012 geen kippen meer in kooien komen te zitten. Helaas is dit niet waar: onlangs is door de regering besloten dat het verbod op de verrijkte kooi pas in gaat in 2021 in plaats van, zoals binnen Europa is vastgesteld, in 2017. Het gaat om 30 bedrijven die in totaal 1,7 miljoen legkippen in deze kooien houden.

In de verrijkte kooi zijn een aantal voorzieningen aangebracht die belangrijk zijn voor het welzijn van de kip. Zo is er bijvoorbeeld een zitstokje, en een nestruimte in de kooi waar de kip haar ei kan leggen. Maar al deze voorzieningen zijn zó zuinig en zó armzalig uitgevoerd dat de kippen er nauwelijks gebruik van kunnen maken. Bovendien is er per kip nog steeds heel weinig ruimte beschikbaar.

Ook in een "verrijkte" kooi kan een kip haar vleugels niet eens strekken. En zij staat nog altijd met haar poten op draadgaas en kan daardoor niet scharrelen. Ook is er nog altijd geen daglicht en geen frisse buitenlucht.

En dan is er ook nog het door onze regering andere toegestane alternatief voor de legbatterij:
de koloniehuisvesting, oftewel de "kleingruppenhaltung". Een systeem dat nauwelijks beter is dan de legbatterij en dat vergelijkbaar is met de verrijkte kooi. Alleen is de oppervlakte van de kooien iets groter, er zitten tussen de 30 en 60 kippen per kooi gevangen.

In Duitsland wordt nu een verhit debat gevoerd over deze kleingruppenhaltung; het enige kooisysteem dat ze daar nog kennen. Dierenwelzijnsorganisaties, consumentenorganisaties en de retail dringen allemaal aan op de afschaffing van deze vorm van huisvesting.
Als je op deze link klikt kun je in een filmpje van de dierenorganisatie Vier Voeters zien hoe koloniehuisvesting er uit ziet.

Ondertussen gaat de regering in ons land er gewoon mee door. En besloot zij in juli 2011 ook nog eens om de vrijstelling voor het verbod op ingrepen bij pluimvee met tien jaar te verlengen.


Thieme trakteert

5 oktober 2011

Ook de pers heeft aandacht besteed aan onze aktie op Dierendag, o.a. dagblad "de Limburger".
» Klik hier om het artikel op te halen (pdf file)


Rectificatie over kippen

5 oktober 2011, bron: PowNed.tv

In het PowNews van gisteravond is aandacht besteed aan legbatterijkippen die gered zijn van de slacht. In dit item is gezegd dat het initiatief uit de koker van de Partij voor de Dieren kwam.
Dit klopt echter niet: de organisatie Red een Legkip was de initiatiefnemer van de actie. Meer informatie over de actie is te vinden op de site van de organisatie.

 

Interview met de
"té diervriendelijke boer"

september 2011

In EVA (verleidelijk Veggie), een magazine geplubliceerd in België, is een interview gepubliceerd met Chris Claes, een vegetarische boer.

"Wanneer ik samen met Chris zijn boerderij nader, komen er onmiddellijk enkele kippen aangewandeld om ons te begroeten. Misschien is boerderij dan ook een verkeerd woord om het kippenverblijf in Evergem te omschrijven. Hier geen dieren die op elkaar gestapeld in te kleine hokjes in hun eigen uitwerpselen staan, wel her en der verspreide groepjes kippen die rustig rondscharrelen op het 4,5 ha groot domein, waar ze van het zonnetje genieten of op ontdekking gaan in het bos. Chris is als vegetarische boer dan ook een buitenbeentje. Zelfs de bioboeren zien hem niet altijd even graag komen. Want Chris laat zijn kippen een natuurlijke dood sterven. "
» Klik hier om het gehele interview te lezen (pdf file)


Eerste 66 legbatterijkippen gered van de slacht

9 september 2011

Ons initiatief slaat aan, we moesten uiteraard afwachten of er ook voldoende adoptie-adressen zouden komen, en dat is gelukt!

Het programma "Hart van Nederland" heeft gisteren aandacht besteed aan onze actie, voor wie het heeft gemist, hier een link naar de uitzending: » hartvannederland/red-een-kip

En we zijn erg blij om te kunnen melden dat we naar aanleiding van deze uitzending weer voor meer dan 100 kippen een adres hebben.


'Red een Legkip' gaat legkippen door middel van adoptie redden van de slacht

Ex-legbatterijkip schrijft boek om zusters te redden

6 juli 2011

Vanmiddag om half twee heeft de presentatie plaats gevonden van het bijzondere boek 'Isabel en Annabel in de sneeuw, Van een gekooid bestaan naar een vrij leven'.

Ex-legbatterijkip Isabel vertelt in dit boek haar ontroerende verhaal over hoe zij en haar zuster Annabel opgesloten zitten in een legbatterij totdat ze op een dag vrijgekocht worden en ontdekken hoe het is om als echte kip te leven.

Isabel draagt het boek op aan al haar zusters die in de legbatterij achterbleven. Zij heeft een grote wens: dat alle zusters die ze achterliet ook net als zij echt mogen gaan leven.
Om die wens in vervulling te laten gaan is er een nieuw initiatief gestart: Red een legkip.

Charlotte Mutsaers, schrijfster, kunstenares en PC Hooftprijswinnaar, is ambassadeur van Red een legkip, zij heeft een quote geschreven op de achterkant van het boek:
"Het verhaal van Isabel zal ieder mens met een beetje hart in zijn lijf direct aangrijpen. Help mee om de wens van Isabel te vervullen!"

Tijdens de presentatie werd er aan kinderen uit het boek voorgelezen. Ook ging de wens van kip Isabel al een klein stukje in vervulling toen zij een lekkere taart kreeg aangeboden, met besjes en allerlei soorten groenten, waarop de website www.redeenlegkip.nl werd onthuld. Op deze website kunnen mensen zich aanmelden voor adoptie om zo legbatterijkippen te redden van de slacht.

In Engeland bestaat dit initiatief al een aantal jaren en hierdoor zijn er daar inmiddels al meer dan 28.000 leghennen gered van het lot om als vrijwel waardeloze soepkip te eindigen in het slachthuis.

Wanneer (kooi)legkippen, omdat ze minder eieren gaan leggen, naar de slacht gaan om als soepkip te eindigen, biedt Red een legkip de pluimveehouder voor hetzelfde bedrag dat hij anders krijgt voor de slacht voor een aantal kippen een alternatief. Het aantal kippen dat Red een legkip vrijkoopt is helaas afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat ze heeft gekregen voor adoptie. Deze kippen worden naar een opvang gebracht om bij te komen en om, indien nodig, medisch verzorgd te worden. Wanneer de kippen er aan toe zijn om naar hun nieuwe huis te gaan krijgen de adoptanten, die van te voren hebben aangegeven de kippen een goed en lang leven te willen geven, de uitnodiging om hun adoptiekippen daar af te halen.

Kippen die nooit als kip hebben mogen leven omdat ze hun hele leven nog geen daglicht hebben gezien, niet konden scharrelen, zich niet konden terugtrekken en zich op draadgaas moesten zien te handhaven, krijgen door dit nieuwe initiatief eindelijk de kans om te voelen hoe het is om als een echte kip te leven in vrijheid. Het is prachtig om mee te maken hoe deze bange dieren, die werkelijk niets gewend zijn, zich ontwikkelen als ondernemende spontane kippen. Bovendien is het ook heel leerzaam voor kinderen, buren, familie, vrienden en kennissen.

Red een legkip is een initiatief van stichting Comité Dierennoodhulp. Zij werken alleen met vrijwilligers die met liefde hun tijd en energie steken in het werken aan een mooi lang leven voor o.a. deze kippen.


Van legbatterijkip tot adoptiekip

6 juli 2011, bron: ANP

Legbatterijkippen kunnen na hun 'werkzame' leven alsnog ervaren hoe het is om te scharrelen, met het initiatief Red een Legkip. Comité Dierennoodhulp wil op deze manier zo veel mogelijk kippen redden van de slacht. Het is de bedoeling dat de mensen die een of meerdere dieren adopteren, de kippen in hun eigen tuin onderdak geven en laten scharrelen.

foto: ANP

Als mensen zich opgeven voor adoptie biedt Red een legkip een pluimveehouder hetzelfde bedrag voor een kip als hij bij slacht krijgt. Voorbeeld zijn de voormalige legbatterijkippen Isabel en Annabel, die zijn geadopteerd door een van de medewerksters van het Comité en nu bij haar in de tuin wonen.

Schrijfster en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers is ambassadeur van Red een legkip.
De website www.redeenlegkip.nl gaat woensdag de lucht in.

 

   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional