Verzorging

Gezonde kippen krijg je door een goede verzorging en hygiëne. Hieronder enkele tips.

Over het algemeen vergt het houden van kippen weinig onderhoud als je in de gaten houdt dat ze geen last krijgen van ongedierte, regelmatig de omgeving goed schoonmaakt en af en toe een ontwormingskuurtje geeft. Als de kippen toch problemen krijgen omdat je dit hebt verwaarloosd, dan kost het je wel veel tijd (en geld) om de kippen weer gezond te krijgen.

Kippen zijn één keer per jaar in de rui; dit begint meestal ergens tussen augustus en november. Je kippen zien er dan erg zielig uit.

Kippen die ruien leggen over het algemeen geen eieren, dit kan 3 tot 6 weken duren. Je kunt het proces versnellen door vitamines aan het voer toe te voegen. Het beste is om een vitamine preparaat te kopen voor kippen, deze zijn er, al is het soms even zoeken. Farm-o-san heeft een vitamine preparaat A-D-E die voor allerlei dieren is. Ook Supervit van Colombine is een goed product. Wat ook helpt is het voeren van zonnebloempitten; bovendien zijn de kippen daar dol op. Sommige mensen voeren de kippen vetbollen. Als ze toch blijven leggen, let er dan op dat de eierschalen vaak erg zacht zijn, waardoor de kippen geneigd zijn de eieren op te eten. Probeer je geen zorgen te maken, blijf aanvullende voeding geven en wacht het proces rustig af.


Dagelijkse verzorging

Je nieuwe kippen moeten 's morgens vroeg uit hun hok worden gelaten. Ook geef je ze dan eten en schoon water.

Raap de gelegde eieren, hoe sneller hoe beter. Laat nooit ergens eieren liggen, dit voorkomt dat ze op de eieren gaan staan en ze opeten.

Je kippen zullen tot de schemer vrolijk rondscharrelen en pikken. De meeste kippen gaan vanzelf naar hun hok om op stok te gaan. Je moet dan hun hok afsluiten om te zorgen dat ze niet ten prooi kunnen vallen aan roofdieren zoals vossen.


Schoonmaken van het hok

De uitwerpselen van de kippen moeten regelmatig uit het hok worden verwijderd. 's Winters moet dit vaker gebeuren dan 's zomers, omdat ze in de winter langer op stok zitten.

Daarnaast moet het hok eens per maand grondig worden schoongemaakt. Om besmetting met luis te voorkomen, kun je het beste na het reinigen met water en zeep een desinfectiemiddel gebruiken, te koop bij de betere dierenspeciaalzaken. Spuit dit ook tegen het dak en in de hoeken van het hok.

Wormen

Kippen moeten minimaal 2 tot 4 keer per jaar (afhankelijk van de grootte van je tuin als ze daar vrij in mogen rondscharrelen en of er andere vogels in je tuin komen) preventief ontwormd worden. Maakt je kip een zieke of lusteloze indruk dan kan een wormbesmetting ook de oorzaak zijn. Laat dan even een mestonderzoek doen.

Een wormbesmetting is makkelijk te verhelpen met Iverquantel drops. Dit middel kun je bij de dierenarts krijgen of bestellen via internet. De dosis is eenmalig 0,5 ml per kilo gewicht van de kip oraal geven, goed schudden voor gebruik. Je kunt ook als ontworming Panacur 2,5% suspensie gebruiken. Dit middel kun je bij de dierenarts bestellen. Voor de juiste dosis moet je de kip eerst weer wegen en je geeft het oraal. Bij Panacur (suspensie 2,5%) is de dosis 1ml per kilo lichaamsgewicht van de kip en je geeft dit drie achtereenvolgende dagen één keer per dag. Met een spuitje druppel je het medicijn er voorzichtig aan de voorkant op de onderkant van de snavel er bij beetjes in. Ze zal het dan netjes doorslikken. Als uit mestonderzoek blijkt dat één van je kippen wormen heeft kun je het beste alle kippen tegelijk ontwormen met Iverquantel drops of Panacur. Nadeel van Panacur is dat je drie opeenvolgende dagen ze met dit middel moet ontwormen.

Wachttijd voor eieren:
Vanaf het moment dat je Iverquantel drops of Panacur gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip even één tot twee weken beter niet opeten. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen. Kook de eieren dan eerst en prak ze fijn voordat je ze geeft. De kippen zullen ervan smullen.

Veerluis en andere luizen

Kippen houden zichzelf netjes door met de snavel de veren te schikken en geregeld een zandbad met droog zand te nemen. Toch kunnen ze last krijgen van luizen, vooral bij warm weer. Zie je ze voortdurend pikken met hun snavel in hun verenpak dan is de kans groot dat ze jeuk hebben door veerluizen. Je kunt de luizen het makkelijkst ontdekken onder de vleugels en rond de cloaca. Ze zijn met het blote oog zichtbaar en hebben 6 pootjes. Soms zijn grijze trossen rondom de aanzet van de veren (vaak bij de cloaca) te zien: dit zijn de eitjes van veerluizen.

Kalkpoten

vogelspray

De luizen veroorzaken bij de kip jeuk, onrust, kaalheid en eventueel bloedarmoede. Naast de veerluis, bestaan ook nog de bruine lichaamsluis, de donsluis, de vleugelluis, goniodes en de kippenkopluis.
Belangrijk is dat je voor de bestrijding onschuldige preparaten gebruikt, die de kip geen kwaad doen. Er zijn speciale pluimvee-insectenpoeders in de handel, zoals bijvoorbeeld vogelspray 404 van beaphar. Let er op dat de spray of poeder niet in de ogen of bek van je kip komt als je haar ermee behandelt.
Behandel al je kippen als een van je kippen veerluis heeft en herhaal de behandeling na 3 weken. Belangrijk is dat je kippen regelmatig een stofbad kunnen nemen.

Vlooien

Vlooien zijn ook met het blote oog zichtbaar. Net als de luis hebben ze 6 pootjes. Ze zijn te herkennen aan hun beweeglijkheid; als je ze aanraakt springen ze weg. Omdat vlooien het beste gedijen in een vochtige en warme omgeving komt dit probleem het vaakst in de zomer voor. Vlooien veroorzaken bij kippen jeuk, kale plekken en de kippen kunnen mager worden. Ook kunnen vlooien ernstige bloedarmoede veroorzaken. De kippen krijgen dan bleke kammen en lellen.
Omdat het grootste deel van de vlooienpopulatie (eitjes, poppen en larven) niet op de kip zelf maar in de omgeving leeft is het grondig schoonmaken en ontsmetten van het hok heel erg belangrijk. Behandelen kan op dezelfde manier als hoe men een hok met bloedluis behandelt (zie hieronder). Het lichaam van de kip kan met een antiluispoeder of spray behandeld worden. Pas altijd op dat dit spul niet in de ogen of bek komt. Herhaal het grondig schoonmaken en ontsmetten van het hok en de kip sprayen of poederen met antiluis een paar keer, net zo lang totdat alle vlooieneitjes zijn uitgekomen en bestreden.

Bloedluis

Bekendst zijn de witte en de rode bloedluis. Een bloedluis is geen luis maar een 1 millimeter grote mijt met 8 poten. Ze zijn ook met het blote oog te zien. Alleen zie je ze overdag amper op kippen. Dat komt omdat ze zich dan schuil houden in het hok in de spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken en in het strooisel.
Als je bloedluis hebt kun je 's avonds als het donker met een zaklamp de mijten overal in het hok zien. Of haal een wit papieren zakdoekje langs de onderkant van de zitstok: als er bloedpuntjes op het doekje zitten duidt dit op bloedluis.

Kippen kunnen er behoorlijk ziek door worden. Door bloedverlies kunnen ze slap en bleek worden en bloedarmoede krijgen. Ook kunnen bloedluizen andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie. Ter preventie is daarom regelmatige controle van de losse zitstokken noodzakelijk om een plaag te voorkomen.
Slaat het toch toe, behandel dan de kippen voor de zekerheid allemaal met een pluimvee-insectenmiddel en plaats ze tijdelijk buiten het hok. Vervolgens maak je alle losse onderdelen van het hok schoon met water met lysol of met een bleekwateroplossing. Daarna bespuit je het gehele hok, inclusief de zitstokken en alle naden en kieren, met een middel tegen vogelmijt; er zijn vloeistoffen en poeders in de handel. Deze middelen mogen niet op de kippen gebruikt worden.

Behandeling

Finecto +
 • Finecto+ en dagelijks met de brander aan de slag:
  Bespuit alle naden, kieren en zitstokken in het hok met Finecto + (met dit middel hebben we goede ervaring, is te koop o.a. bij Welkoop) en ga de dagen daarna dagelijks met de gasbrander langs de kieren, naden en zitstokken met een rustige snelle beweging. Pas op: brandgevaar!
 • Verhitting met stoom:
  Een andere effectieve behandeling is het dierverblijf verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne en het hok geregeld met witte kalk behandelen, werkt preventief tegen de bloedluis. Hang de zitstokken zwevend op, met behulp van draadeinden. De draadeinden kunnen worden behandeld met biodiesel. Daar zijn de mijten niet tegen bestand.
 • Verfstripföhn:
  Een vrij onbekende, maar makkelijke en effectieve methode schijnt te zijn: een verfstripföhn op alle naden en kieren zetten (let op brandgevaar!). Ook een stoomreiniger (geen brandgevaar!) is effectief. Deze is te koop in de doe-het-zelfzaak.
  Maak eerst alles schoon met heet sodawater, dan de föhn erop. Vergeet vooral de plekken onder de zitstok en in de legnesten niet. Na zorgvuldig overal geföhnd te hebben, kun je alle wanden en kieren en zitstokken inborstelen met droge witkalk.
  Tegenwoordig zijn er ook nieuwe middelen verkrijgbaar, op basis van silicium of diatomeuze aarde. Beide middelen lossen het probleem niet definitief op, maar maken het wel beheersbaar. Het hok zal geregeld schoongemaakt en behandeld moeten worden.
 • Anti bloedluis spray:
  Op de kippen zelf werkt een anti-bloedluisspray. Deze is onder andere te koop in de dierenspeciaalzaak. Dit is echter niet genoeg om bloedluis te bestrijden.
 • Synthetische pyrethoide:
  Andere methode is sprayen met een synthetisch pyrethoide. Dit kost 20 tot 30 euro voor een heel hok, binnen een half uurtje ben je klaar. Laat de kippen wel minstens een halve dag buiten het hok.
 • Anti bloedluis systeem:
  Ook het hok behandelen met olie is een veelgebruikte methode, zowel ter bestrijding als ter voorkoming. Het Anti Bloedluis Systeem (ABS) is gebaseerd op de manier waarop men in de tropen de termieten van tafel houdt: de tafelpoten worden in een bakje met water geplaatst. Zo werkt het ABS ook: het onderstel van de zitstokken wordt in bakjes met biodiesel geplaatst. Zo kunnen de bloedluizen de zitstok niet bereiken.

Bloedluistest:
Om te weten te komen of en hoeveel bloedluis er in het hok aanwezig is kun je een opgerold stukje karton in een kunststof pijpje vastmaken onder de zitstok. De bloedluizen verstoppen zich er graag in. Een buisje kan al gauw duizend tot tweeduizend stuks te bevatten.

Kalkpoten

kalkpoten

De symptomen: grijze afzetting / schubben op de poten veroorzaakt door graafmijt.

Behandeling:
Smeer de poten van de kip in met vaseline. De mijten worden daardoor afgesloten van de lucht en stikken. Dit een aantal dagen herhalen. Indien nodig langer. En geef daarbij de kip oraal eenmalig Ivermectine (Ivomec) of Iverquantel drops.

Wachttijd voor eieren:
Vanaf het moment dat je een ontwormingsmiddel zoals Ivermectine gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip even twee tot drie weken beter niet opeten. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen. Kook de eieren dan eerst en prak ze fijn voordat je ze geeft. De kippen zullen ervan smullen.

Rui

In het najaar gaan kippen in de rui. Ze verwisselen dan het verenkleed voor de komende winter. Dit ruien, het verlies van veren en het aanmaken van nieuwe veren is geen ziekte, maar het eist wel heel veel energie van de kip. Kippen kunnen daardoor moe zijn en ze zijn kwetsbaarder en dus vatbaarder voor ziekten. Ook de kippen die net uit de industrie komen moeten veelal nog veren aanmaken en zijn op dat moment zwakker. De symptomen zijn:

 • Veren verliezen
 • Groei nieuwe veren
 • Er belabberd uit zien
 • Kam wordt bleker

Behandeling:
Houd je kippen in de periode dat ze veren verliezen en dat ze nieuwe veren krijgen goed in de gaten. Extra vitaminen en eiwitrijk voer is een must.

Wanneer heeft een kip extra vitaminen nodig?

Wanneer je kip veel stress heeft, in de rui is, ziek is of letsel heeft is het goed om haar extra vitaminen te geven. Wij gebruiken daarvoor AviPro Vitamine A-D3-E-C vloeibaar, dat te bestellen is bij: http://www.avian.nl/NL/Vitaminen-vloeibaar/avipro-ad3-e-c.html
Voor meer informatie over de werking van de verschillende vitaminen kun je ook op bovengenoemde website terecht.


   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional