Kippen in de ziekenboeg

Soms gebeurt het dat er een kip ziek of gewond is, als ze gered is van de slacht. Met deze kippen gaan we indien nodig naar de dierenarts.

Een aantal dierenartsen helpt ons hierbij belangeloos. We hoeven van hen geen consult te betalen, maar betalen alleen de medicatie en krijgen korting op operaties. Wij zijn hier erg blij mee. Onderaan deze pagina noemen wij ze, en wij bevelen deze dierenartsen van harte aan.


Wieske

april 2015
Wieske is een biologische legkip die ontsnapt is uit de handen van de mannen die de kippen vangen voor de slacht. Zij is gered door de opvang Ochten. Daar bleek dat haar rechterpoot er slecht aan toe was. Er zat een dikke botvervorming in en na een voetenbad om alles los te weken bleken er ook nogal wat verwondingen aan de poot te zijn. Ze was ook heel erg mager en ook op haar kam had ze wondjes. Door de verwondingen aan haar poot moet ze lange tijd niet goed aan eten hebben kunnen komen. Omdat het met haar poot niet goed ging is ze verhuisd naar de ziekenboeg in Amsterdam. Daar werd ze naar de vogeldierenarts van dierenkliniek IJburglaan gebracht. Omdat verwondingen op de poot van Wieske tot op het bot bleken te gaan, zijn er van haar poot röntgenfoto’s gemaakt. Met de dikke botvervorming was niets aan de hand, waarschijnlijk was dit gekomen van een breuk langer geleden. Maar op de foto was te zien dat het bot van haar onderpootje door de ontsteking flink aangetast was. Dat baarde onze dierenarts zorgen. In het ergste geval als niets meer zou helpen, zou het geamputeerd moeten worden. Wieske kreeg daarom voor drie dagen een speciaal wondverband om haar pootje heen en voor lange tijd moet zij 2 x daags antibiotica hebben en moet ook haar poot 2 x daags ingezalfd worden. Het is nu een weekje later en Wieske is wonderbaarlijk vooruit gegaan. Ze eet heel goed en scharrelt ook al weer in haar ziekenboegkooi. Vandaag bij de dierenarts bleken de wonden op haar poot goed te helen. Nog even doorgaan met zalfen en antibiotica en dan kan onze Wieske toch straks nog lekker buiten van de lente genieten en een zonnebad nemen.

Moni

 

Moni

september 2014
Moni komt uit een scharrelschuur waar ze met duizenden kippen zat opgesloten en nooit daglicht zag. Moni werd vlak voor de slacht gered. Ze was er slecht aan toe: broodmager en heel zwak. Omdat ze maar niet opknapte brachten we haar naar de dierenarts met de gedachte dat het beter was om haar uit haar lijden te verlossen. Maar gelukkig ontdekte de dierenarts dat haar speeksel vol met gisten zat. Een wonder is het hoe dit kipje dat meer dood dan levend was, door de behandeling met nystatine, dwangvoeding en antibiotica langzaamaan steeds sterker werd. Omdat kip Moni nog geen naam had hebben we haar de naam gegeven van Moni die naar aanleiding van haar vier jarig huwelijk met Bart-Luc van haar vriendin Antien als cadeau een donatie aan Red een Legkip kreeg voor de verzorging van een kip in de ziekenboeg.

Moni

 

Nicoline

september 2014
Nicoline komt uit een scharrelschuur met vrije uitloop. Alleen heeft ze die vrije uitloop, net zoals het merendeel van haar zusters, nooit gezien. Nicoline is vlak voor de slacht gered. Ze was er erg slecht aan toe, was erg mager en had een cloacaproplaps. Ze is daarom naar de ziekenboeg in Amsterdam verhuisd waar ze direct onder de warmtelamp ging en de dierenarts hechte de prolaps. Gelukkig dankzij de warmtelamp, dwangvoeding, antibiotica en de dierenarts gaat zij het nu zeker overleven. Ze eet al weer goed en scharrelt er flink in haar ziekenboeghok op los. Omdat kip Nicoline nog geen naam had hebben we haar de naam gegeven van de jarige Nicoline die van haar zus als verjaardagscadeau een donatie aan Red een Legkip kreeg voor de verzorging van een kip in de ziekenboeg.

Nicoline

 

Rondela

juli 2014
Rondela is een biologisch kipje die haar hele snavel nog heeft. Helaas heeft dat soms ook zo zijn nadelen. Als je toch met grote hoeveelheden kippen in de industrie bij elkaar wordt gehouden en elkaar niet goed uit de weg kunt gaan, kunnen die hele snavels erg scherp zijn. Rondela had op haar heup een gat dat aangepikt was door de andere kippen. Het was groter dan een twee euro muntstuk en het vlees was tot op het bot weg. Rondela werd op advies van de dierenarts flink op de antibiotica gezet en de dikke korst die er op zat moest verschillende keren per dag met honingzalf behandeld worden. Na een week viel de korst er vanzelf af en bleef er een grote wond over waarbij het heupbot duidelijk zichtbaar was. De dierenarts heeft Rondela toen onder narcose gebracht en de wond schoongemaakt en dichtgenaaid met de huid die er om heen lag. Dit laatste omdat er anders geen nieuw vlees over het bot heen zal gaan groeien. Het duurde lang voordat Rondela uit de narcose kwam. Pas toen ze in de ziekenboeg in Amsterdam een geklutst ei voor haar snavel kreeg werd ze echt goed wakker. Ze ging gretig in de aanval op dat lekkers. Rondela moet nog voor controle naar de dierenarts en als alles goed is mag ze daarna terug naar de opvang om geadopteerd te worden.

Janneke

 

Janneke

juli 2014
Janneke is een legkip die ontsnapt is uit de handen van de mannen die de kippen vangen voor de slacht. Zij is gered door de opvang in Twijzelerheide en naar de ziekenboeg in Amsterdam gebracht omdat het niet goed met haar ging. Op de foto is Janneke er erg slecht aan toe en het was maar de vraag of zij het ging overleven. In haar ontlasting ontdekte de dierenarts heel veel gisten, wat op ontstekingen wees. Maar gelukkig dankzij de warmtelamp, dwangvoeding, antibiotica en Nystatine (anti-gistmiddel) gaat zij het nu zeker overleven. Ze eet al weer goed en scharrelt er flink in haar ziekenboeghok op los. En er komen allemaal nieuwe veertjes op haar eerst zo kale ruggetje. Binnenkort mag zij weer terug naar de opvang in Twijzelerheide. Leuk is dat de medische verzorging van Janneke betaald is door een gift aan Red een Legkip dat cadeau werd gegeven aan iemand die jarig werd en ons een warm hart toedraagt.

Rondela

 

Bettie Boop

juni 2014
Bettie Boop Bettie Boop was wat stilletjes in de opvang en ze liep rond met een heel dikke buik. Bij de dierenarts bleek dat zij erg veel vocht in haar buik had zitten; haar legapparaat werkt niet meer zoals het hoort. In plaats van een ei dat gelegd wordt, ontstaat er op deze manier in haar buik een massa die gaat ontsteken. Wanneer er niet wordt ingegrepen gaat een kip hier zeker aan dood.

Bettie Boop is gedurende het weekend opgenomen geweest in de dierenkliniek in Drenthe en heeft daar een implantaat gekregen om haar ei-produktie tot stilstand te laten komen. Ook is er veel vocht verwijderd uit haar buik. Ze verblijft nog even in de ziekenboeg in de opvang, waar ze onder andere medicijnen krijgt om de ontstekingen in haar buik te bestrijden. Ze eet goed en is al een stuk vrolijker en beweeglijker dan voordat ze behandeld werd. Maar ze moet voorlopig goed in de gaten worden gehouden!

 

Cloëlla

update 2 juni 2014
Kip Cloëlla is inmiddels weer thuis. Een paar dagen na haar implantaat krijgt haar lichaam al de benodigde rust. Ze perst niet meer en er is al meteen geen prolaps meer geweest. Ze blijft voorlopig in de opvang wonen, waar in de gaten wordt gehouden of haar problemen niet terugkomen zodra het implantaat is uitgewerkt.

Wij willen hierbij iedereen die een bijdrage voor haar behandeling heeft gestort ontzettend bedanken.

 

mei 2014
Cloëlla is afkomstig uit een verrijkte kooi. In de opvang (in Wezuperbrug) kampte ze een paar weken na haar redding met een prolaps. Hierbij komt een stukje van haar legdarm naar buiten. Bij de dierenkliniek werd dit verholpen en zij scharrelde vervolgens vrolijk verder in de opvang, tot zij een paar weken later weer een prolaps kreeg. Dit keer was het hardnekkiger. Zelfs hechtingen bleven niet zitten, omdat zij deze er zelf weer uit trok. Omdat het eieren leggen en haar persdrang het herstel belemmeren is er voor gekozen om Cloëlla een implantaat te geven, wat het leggen stopt. Dit is nog maar net gebeurd, maar ze maakt het goed en haar lichaam krijgt nu wat rust na het vele eieren leggen. We houden jullie op de hoogte!


Scalpje

april 2013
Scalpje is een scharrelkip die ontsnapt is aan de vangers voor de slacht. Hoe ze dat gedaan heeft weten we niet, maar het heeft haar wel heel veel pijn gedaan omdat haar hele kam er af lag op slechts een klein stukje na. Ook een deel van haar hoofd lag daardoor open waardoor haar schedeltje was te zien.

Scalpje zag er heel zielig uit, onder het bloed en niet in staat om te eten. De dag na haar ontsnapping werd ze door ons naar dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam gebracht waar dierenarts Carreen Loriaux haar kam die al aan het afsterven was amputeerde en het vel weer over haar open schedeltje dicht trok. Ze werd op de antibiotica en pijnstilling gezet en na een dag mocht ze weer verhuizen naar de ziekenboeg van Red een Legkip.

Het gaat nu heel goed met Scalpje. Het afrukken van haar kam waardoor ze ontsnapte aan de vangers is uiteindelijk haar geluk geweest, want ze leeft nu nog!


Zwelgje

april 2013
Zwelgje is ook een scharrelkip die ontsnapt is aan de vangers voor de slacht. Hoe ze dat gedaan heeft is een raadsel want toen wij haar overnamen kon ze nauwelijks op haar pootjes staan en had ze een enorm opgezwollen buik. Mogelijk heeft ze zich stil in een hoekje verscholen.

Ook Zwelgje werd door ons naar Dierenkliniek IJburglaan gebracht waar dierenarts Rob van Zon haar opereerde. Zwelgje bleek in haar buik een enorm opgeblazen schaalklier te hebben met daarin rottende eierdooiers. Dit is in zijn geheel verwijderd.


Zwelgje is een echt wonderkipje want slechts een paar uur na deze enorm grote operatie die menig dier niet overleefd zou hebben, begon ze in haar kooi onder de warmtelamp opeens gulzig te eten en weer op beide pootjes te staan.

Zwelgje moet de komende tijd nog goed in de gaten gehouden worden omdat een groot deel van haar eileider verwijderd is (maar niet alles) en ze nu geen schaalklier meer heeft. Waarschijnlijk komt er geen eiproductie meer op gang, maar voor het geval dat wel gebeurd dan moet er snel ingegrepen worden.

Met Zwelgje gaat het wonderbaarlijk goed verder. Ze blijft voorlopig bij ons.Kip Mieke krijgt een kans

januari 2013
door Anoeska van Brenk, opvang Ochten

Een tijdje geleden liet ik jullie weten dat er weer een kipje in de ziekenboeg zat en ze was ook weer aardig opgeknapt, maar gebleken is dat elk ei dat ze moet leggen haar enorm veel moeite kost en steeds weer samengaat met bloedingen aan haar cloaca (eileider). Soms komt haar cloaca ook een stukje mee naar buiten, wat dan weer kan gaan ontsteken.
Naast het feit dat het eieren leggen voor haar een moeizaam en pijnlijk proces is (ze legt zo'n 5 eieren per week...) kan ze hierdoor ook niet goed in een groep met andere kippen wonen, want hoe leuk kippen ook zijn, onderling kunnen ze behoorlijk wreed zijn en gaan ze pikken als er ergens iets met bloed is. Het is een behoorlijke prestatie van haar dat ze al 1,5 jaar in de industrie heeft weten stand te houden...

In overleg met Sandra, de oprichtster van Red een Legkip, is besloten haar te laten steriliseren zodat ze echt van haar pensioen kan gaan genieten. Ondanks dat dit een flinke ingreep is, is het toch nog niet zo eenvoudig als het klinkt, want omdat ze nog steeds eieren legt kan er na het verwijderen onverhoopt nog een ei dat al in ontwikkeling was en dieper in de eileider zit, in haar buikholte terechtkomen. Om dit te voorkomen krijgt ze eerst een soort implantaat die er voor zorgt dat het eierleggen tijdelijk stopt. Dan kan over een week of 6, zonder al te veel risico, haar eileider verwijderd worden. Wij duimen voor haar dat ze de operaties goed zal doorstaan en ze straks zorgeloos tussen de andere kippen kan rondscharrelen! Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Dit is een dure operatie, dus als je haar wilt steunen dan kan dat door vrijblijvend een eenmalige gift over te maken op Triodos Bank NL32 TRIO 0254 7275 73 (BIC: TRIONL2U), ten name van Red een Legkip, onder vermelding van Kip Mieke.


Kip Bernadette

november 2012
Zij lag samen met een andere kip in de ziekenboeg van een vrije uitloopstal, een afgeschut hoekje van 1 bij 1 meter in een hoek van de stal. Voor de twee sterren van het Beter Leven keurmerk is dat namelijk verplicht. Helaas kreeg ze geen pijnstilling ondanks haar gebroken poot.

Gelukkig mochten wij haar en haar zieke zuster van de boer meenemen. Helaas moesten wij de andere kip laten inslapen omdat zij te veel pijn leed. Maar Bernadette kreeg een mooie naam en de dierenartsen van Dierenkliniek IJburglaan waren samen belangeloos twee uur met haar bezig op de operatietafel.

Zij heeft nu pinnen in en om haar poot en zit in de ziekenboeg van onze opvang in Naarden. Daar heeft ze verplichte rust zodat het bot weer goed kan aangroeien. Wij hopen dat ze over niet al te lange tijd, net als kip Meisje en kip Emma, lekker buiten tussen de andere kippen mag rond gaan scharrelen.


Kip Emma

oktober 2012
De poot van kip Emma werd gebroken doordat ze veel te ruw gevangen werd om in het slachthuis te eindigen. Zij is via onze opvangplek in Naarden naar de dierenartsen van Dierenkliniek IJburglaan gebracht. Daar is zij geopereerd en kreeg zij een pin in haar poot geplaatst.
Die pin is er inmiddels weer uit en kip Emma is samen met drie van haar zusters geadopteerd door de vader van een van de assistentes van Dierenkliniek IJburglaan. Zij scharrelt daar voor het eerst van haar leven lekker in de buitenlucht.


Kip Clowy

juli 2012
Kip Clowy is een geredde scharrelkip. Ze had een uitstulpende cloaca. De uitstulping is verschillende keren teruggeduwd en gehecht.

De laatste keer gebeurde dat onder narcose en die hechting bleef gelukkig zitten. Clowy heeft lange tijd op de antibiotica gestaan. Na een lange periode legde zij weer haar eerste ei en de cloaca bleef netjes binnen haar lijfje zitten, zoals het hoort.

Clowy is inmiddels herplaatst en scharrelt er vrolijk op los met andere geredde legkipen in een tuin in Heiloo.


Kip Maaike

update 1 augustus 2012
Maaike is inmiddels samen met de gehandicapte kippen Hinka en Pipi geplaatst bij een adoptant die in Alkmaar woont, die geen andere kippen heeft, en waar ze naar hartelust mogen scharrelen in de tuin.

juli 2012
Kip Maaike had een zwaar gekneusde elleboog toen ze werd gered uit een verrijkte kooi, nadat ze daar gedurende 14 maanden zo'n 300 eieren had gelegd. De dierenarts kon niet veel meer doen dan haar pijnstilling en antibiotica voorschrijven. Maaike kon door de kneuzing niet op haar poten staan, dat was te pijnlijk.

De genezing ging erg traag, maar nu, zes weken later, zet Maaike wonder boven wonder toch haar eerste stapjes in de buitenren. Ze is nog niet geheel pijnvrij en rust daarom veel, maar iedere dag gaat zij zichtbaar vooruit. Ze zit samen in de ren met Hinka, een kipje wiens poot verkeerd gegroeid is en daardoor hinkend loopt. Beide gehandicapte dames kunnen het goed met elkaar vinden.


Kip Meisje

update december 2012
Inmiddels is ze geïntegreerd tussen de andere kippen en scharrelt ze samen met de kippen Isabel en Annabel in de tuin van de oprichtser van Red een Legkip rond. Alleen een goede kijker ziet haar lichte handicap nog. Namens kip Meisje nogmaals heel veel dank aan Rob en Carreen van Dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam die haar leven hebben gered!

update 1 augustus 2012
Afgelopen maandag werd de pin uit het heupbeen van kip Meisje eindelijk verwijderd door de dierenartsen van dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam. Begin juni werd er een pin in geplaatst omdat haar heupbeen door het vervoer in een kippenkrat op drie plekken gebroken was. De dierenartsen waren toen belangeloos twee uur aan de operatietafel met haar bezig.

 

Na veel rust en bijna 8 weken later was het eindelijk zo ver: Eerst werd er een röntgenfoto gemaakt om te kijken of het bot voldoende was aangegroeid. Gelukkig bleek dat het geval. Er was voldoende botgroei en daarnaast was er ook nog een ei te zien op de foto. Daarna werd onder narcose de pin verwijderd. Er was een kans dat het bot nog niet voldoende stabiel zou zijn bij het verwijderen van de pin en dat het daardoor opnieuw zou breken. Gelukkig is dat niet gebeurd en kon Meisje heelhuids terugkeren naar haar opvang in Amsterdam! Nu moet ze nog even een paar daagjes rustig aan doen in een beperkte ruimte. Maar na dit weekend mag ze echt gaan oefenen in de buitenren met lopen. Namens kip Meisje heel veel dank aan Rob en Carreen van Dierenkliniek IJburglaan, die haar leven hebben gered!

juli 2012
Kip Meisje (in de media ook wel Rosa genoemd) heeft tijdens het vervoer in een kippenkrat haar heupbeen op drie plekken gebroken. De dierenartsen van Dierenkliniek IJburglaan zijn ruim 2 uur aan de operatietafel met haar bezig geweest en hebben een pin met klemmen op het gebroken heupbeen geplaatst zodat het weer aan elkaar kan groeien. Nu, zes weken later, is er een röntgenfoto van haar been gemaakt en de dierenartsen waren positief over de botgroei.

Kip Meisje moet nog drie weken rust houden voordat de pin operatief verwijderd kan worden. Pas dan kan ze gaan oefenen met lopen, maar ook met, voor het eerst in haar leven, scharrelen.


Haan Joachim

update november 2012
Ondanks alle moeite heeft de moedige haan Joachim het helaas niet gered. Het was hem zo anders gegund!

juli 2012
Joachim is een lieve grote haan die naar de opvang in Lanaken werd gebracht omdat er niet goed voor hem werd gezorgd.

Joachim heeft zogenaamde kalkpoten, zijn poten zijn zwaar aangetast door de schurftmijt. Kalkpoten zijn normaliter eenvoudig te behandelen als je er op tijd bij bent: een middel tegen de schurftmijt (zoals ivomec of iverquantel drops) ingeven en de poten dagelijks insmeren met vaseline is al afdoende.

Helaas was dat allemaal bij hem niet gebeurd en door de ontstekingen in zijn beide poten is lopen nu zeer zwaar en pijnlijk voor hem. Hij is daarom meegenomen naar Amsterdam en is nu al verschillende keren intensief behandeld bij de vogeldierenartsen van dierenkliniek IJburglaan. De dode huid en de pus moesten keer op keer door hen verwijderd worden.

Ondertussen is hij ook twee keer behandeld tegen schurftmijt. Zijn poot wordt nu dagelijks nadat het verband er af is gehaald gespoeld, ingesmeerd met wondzalf en opnieuw verbonden, hopend op genezing van de huid. Ook krijgt hij antibiotica en pijnstilling.
Volgens de dierenarts had deze verwaarlozing niet veel langer moeten duren of het had de dood tot gevolg gehad. Joachims toestand met zijn poten is helaas nog steeds kritiek.


Dierenartsen die Red een Legkip helpen


 • Dierenartsen Rob van Zon en Carreen Loriaux
  Dierenkliniek IJburglaan, IJburglaan 983, Amsterdam, tel 020-4161435
  Telefoon: 020 - 416 14 35
 • Dierenarts Shirley Hendriks
  Dierenkliniek Makatsi
  Dierenkliniek Makatsi, Vaart Zuidzijde 62, Nieuw-Amsterdam
  Telefoon: 0591 - 551 595
 • Dierenarts Mariëlle van Zeijl
  Dierenkliniek Deruwaard
  Schaepmanlaan 63, Oss
  Telefoon: 0412 – 643348
 

   

 

 Valid XHTML 1.0 Transitional