Als je kip ziek is

Zieke kip

We willen het allemaal liever niet, maar ook kippen worden ziek, net zoals wij zelf zo af en toe ziek zijn. Het is belangrijk om bijtijds te herkennen wanneer je kip ziek is zodat je nog wat kunt doen. Kippen zijn vogels die hard zijn voor zichzelf en het pas laat tonen als ze ziek zijn. Snel ingrijpen is daarom noodzaak.

zieke kip

Omdat je zelf ook veel kunt doen hebben we het Kippen EHBO gemaakt. Het is raadzaam om dit al eens door te lezen voordat je kip ziek wordt. Daardoor heb je kans dat je eerder symptomen herkent. Zeker de Algemene info over hoe je een zieke kip herkent is heel belangrijk om te lezen. Hierin kun je ook lezen over het kippen EHBO kastje wat erg handig is om in huis te hebben. Onze ervaring is dat je met een warmtelamp en dwangvoeding een kippenleven dikwijls kunt redden. In het Kippen EHBO vind je verder nog uitgebreide informatie over medicijnen en de dosering daarvan die wij aan zieke kippen geven. En wat je kunt doen als je kip slecht eet en hoe je een kip kunt dwangvoeren. En natuurlijk informatie over veel voorkomende kippenziekten en het behandelen daarvan.

Vanwege onze ervaring dat veel dierenartsen geen verstand van kippen hebben en om die reden een kip soms onnodig laten inslapen hebben we een overzichtskaart en lijst gemaakt van dierenartsen die wel ervaring hebben met kippen. Let daarbij wel op dat het niet altijd om de gehele praktijk gaat, maar om de naam van de dierenarts die genoemd wordt.

Het kan gebeuren dat je kip aan de lopende band windeieren legt. Het is dan raadzaam om haar bij een dierenarts een Suprelorin implantaat in te laten brengen zodat haar legapparaat even goed tot rust kan komen. Bij Suprelorin implantaten kun je lezen wat zo’n implantaat is, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer het zinvol is.

Kale kippen zijn niet ziek. Maar bij extreme kou is een warmtelamp wel handig. Waarom je ze beter geen jasje aan kunt trekken kun je lezen op de pagina Kippenjasjes.