Medicijnen

Medicijnen toedienen bij een kip

Het is het handigst als je eerst een handdoek over het lijfje van de kip wikkelt en haar daarmee inpakt en haar zo op schoot neemt, bijvoorbeeld tussen je benen als je zit. Hierdoor kan ze niet zo erg tegenstribbelen en gaat alles makkelijker.

Dan open je voorzichtig het bekje en druppelt het medicijn voorzichtig aan de voorkant op de onderkant van de snavel er bij beetjes in. Ze zal het dan netjes doorslikken.

medicijnen kip toedienen

Medicijnen en doseringen

De dosering van medicijnen hangt altijd af van het gewicht van de kip, dus om te weten hoeveel medicijn je moet toedienen weeg je altijd eerst (op bijvoorbeeld een keukenweegschaal) de kip.

Antibiotica

Antibiotica geef je aan een zieke kip als er vermoeden is dat er een ontsteking door bacteriën in het spel is. Je geeft het minimaal 5 dagen 2 x daags op advies van de dierenarts. Maar het kan zijn dat het weekend is en de dierenarts onbereikbaar. Het is dan handig om er alvast mee te starten.

Meest gebruikte antibiotica bij kippen door ons zijn:
• Clavubactin 250/62,5
• Super Ornithosemix of Doxycycline
• TMPS

Clavubactin 250/62,5 geven we een halve pil per kilo kip en dat twee maal daags. Oraal betekent dat je het in het bekje geeft. Antibiotica is alleen bij de dierenarts verkrijgbaar en niet via internet te koop.

Soms is het handig twee verschillende soorten antibiotica samen te geven omdat ze elkaar kunnen aanvullen en versterken doordat ze allebei tegen andere groepen bacteriën werken. Er bestaan uiteraard nog meer soorten antibiotica voor wanneer bovengenoemde antibiotica niet aanslaan. Dat werkt tegen een andere groep bacteriën. Doe dat in overleg met je dierenarts.

Wachttijd voor eieren
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip beter niet opeten. Wacht hiermee twee tot drie weken na het stoppen met het antibioticum. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen. Kook de eieren dan eerst en prak ze fijn voordat je ze geeft. De kippen zullen ervan smullen.

medicijnen kip in de bek

Pijnstilling

Novacam 1,5 mg/ml orale suspensie is een goede pijnstilling voor kippen. Je kunt dat alleen bij de dierenarts halen (tip: de 30ml verpakking is in verhouding veel goedkoper dan de 10ml verpakking). Dit middel geef je als de kip duidelijk pijn heeft. Het werkt tevens ontstekingsremmend. Je geeft het als je kip bijvoorbeeld een ontstoken voet of gebroken poot heeft.
De dosis van Novacam 1,5 mg/ml is 0,66 ml per kilo kip en je dient het oraal 2x daags toe. Blijven toedienen tot de kip geen pijn meer heeft.

Je hebt ook pillen tegen de pijn; Norocarp 20 mg. Geef de kip dan 2 x daags een kwart tablet voor een kip van anderhalve kilo in het bekje.

Wachttijd voor eieren
Ook hier geldt dat het verstandig is om vanaf het moment dat je pijnstilling geeft de eieren niet op te eten. Wacht hiermee één tot twee weken nadat je gestopt bent met de pijnstilling.

Emeprid 1mg/ml

Bevordert de maag/darmwerking. Is goed om te geven als de kip niet voldoende voedsel opneemt en verteert. En als de krop niet doorloopt. Dosering: 3 x daags 0,5 ml per kilo gewicht van de kip oraal toedienen. Flesje schudden voor gebruik. Is alleen via de dierenarts te verkrijgen.

Nystatine Labaz

Nystatine Labaz is een middel tegen gisten. Soms hebben zieke kippen veel last van gisten waardoor ze maar niet opknappen. Door ontlastingonderzoek kan de dierenarts er achter komen of de kip veel gisten heeft. Dosis Nystatine Labaz: 2 x daags 3 ml per kilo lichaamsgewicht oraal in bek geven. Graag niet in combinatie met voedsel, dus zorgen dat de kip minimaal een uur daarvoor en een uur na de toediening niets eet. Dit is omdat het middel dan beter werkt in de krop. Minimaal 14 dagen behandelen en middel in koelkast bewaren. Is na opening slechts 14 dagen houdbaar.

Extra vitaminen

Wanneer je kip veel stress heeft, in de rui is, ziek is of letsel heeft is het goed om haar extra vitaminen te geven.