Slecht eten en dwangvoeding

Slecht eten

Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet. Geef daarnaast de kip ook 3 x daags (0,5 ml per kilo gewicht) Novacam 1,5 mg/ml orale suspensie, dit middel bevordert de maag/darmwerking.

Waarschuwing: geef nooit levende meelwormen aan kuikens en zieke kippen. Deze kunnen dan overleven en schade berokkenen.

Dwangvoeding

Wanneer?

Als je kip niet meer eet kan dwangvoeren levensreddend zijn. Doordat ze ziek is verliest ze extra energie, als ze ook niet eet verliest ze nog meer energie waardoor ze achteruit zal blijven gaan. Dwangvoeding kan je kip door het ziekteproces heen slepen. Soms helpt het snel, maar het kan ook gebeuren dat je de kip een paar weken moet dwangvoeren voordat ze opeens zelf weer gaat eten en scharrelen en zichtbaar vooruit gaat. Dwangvoeding kan voor een kip levensreddend zijn. Dwangvoer echter nooit als je kip een overvolle krop heeft die niet door loopt.

Met de hand dwangvoeren

Maak een papje van een gekookt ei, legkorrel en Multi vitamine. Je kunt dit papje hooguit één dag gebruiken, dus maak niet te veel. Wees voorzichtiger als het erg warm weer is. Maak dan per portie. Doe het gekookte ei en de legkorrel of legmeel in een bakje en prak het ei kapot met een vork. Voeg nu 5 ml vloeibare Multi vitamine toe. En voeg een beetje water toe en roer het door. Zorg dat het stevig blijft. Door het prakje een paar minuten te laten staan, wordt het dikker en kun je het gemakkelijker toedienen. Het is de bedoeling dat je het straks in brokjes zo groot als een heel klein knikkertje tussen je vinger kan vasthouden. Als je geen vloeibare vitamine in huis hebt, dan kun je dit weglaten.

Nu gaat het dwangvoeren beginnen. Zet al je spullen klaar op tafel. Pak je kip en wikkel haar lijfje goed in een handdoek. Ga zitten en houdt je in handdoek gewikkelde kip tussen je knieën geklemd zodat de kip niet weg kan en jij je beide handen vrij hebt. Begin met het dwangvoeren. Houdt het kopje van de kip vast in de palm van je hand en maak met je vingers van die hand het bekje open en pak met je andere hand een klein bolletje en stop dat achterin het bekje en wacht tot de kip het weggeslikt heeft tot je het volgende bolletje achterin het bekje stopt. Ga net zo lang door totdat de kip een redelijk volle krop heeft en doe dit minimaal 3 keer per dag.

Drinkt je kip niet zelf doe dan de snavel open en spuit het met een spuitje water horizontaal beetje voor beetje voorin in de bek (ongeveer 0,3 ml per slok).  Geef je kip even de tijd om te slikken iedere keer voordat je opnieuw wat water voorin haar bekje spuit. 

Emeprid

Emeprid 1mg/1ml kan helpen de darmhuisvesting van de kip die niet eet weer op gang te krijgen. Dit is een goed middel om te gebruiken als de krop niet goed doorloopt en de kip om die reden niet eet. Je kunt dit middel alleen bij de dierenarts krijgen. De dosis is 0,5 per kilo gewicht kip en dat 3 maal daags net zolang totdat de krop van de kip weer goed doorloopt.

Materiaal

Om een kip te dwangvoeren heb je een kropnaald met spuit nodig of een sondeslangetje met spuit. Laat de dierenarts of assistente het je eerst een keer voordoen met wat je hebt gekocht. Je kunt ook bij een vogelopvang vragen of ze het je willen leren. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je de dwangvoeding in de krop spuit en niet in de luchtpijp. Het laatste zal het einde van je kip betekenen

De kropnaald met spuit die wij gebruiken zijn bij onze opvangen te koop of kun je hier bestellen. Het is de K15 naald voor kromsnavels. Vermeld bij het bestellen dat je de voedernaald recht wil hebben. De spuit die wij erbij gebruiken is de plexieglas met luer lok HS 50 van 50 ml.

dwangvoeding voor als kip niet eet

Het is wel even een investering, maar je kunt er je leven lang mee doen en nog belangrijker: je kip er wellicht mee redden. Je kan ook de SL 20 spuit van plastic nemen van 20 ml. Het is handig om de kip drie maal daags te dwangvoeren en per keer hooguit 30 a 35 ml te geven. Mocht je de voorkeur geven aan een sondeslangetje en spuit, dan kun je deze bij de dierenarts bestellen.

Hoe dwangvoeder je een kip met een kropnaald of sondeslangetje?

Zorg altijd dat je het de eerste keer doet onder begeleiding van iemand met ervaring zodat je van diegene leert hoe het moet.

kip eet niet

Wikkel de kip in een handdoek en klem haar op je schoot tussen je benen en knieën. Doe haar bek open en trek deze samen met de kop omhoog zodat ze loodrecht de lucht in kijkt met open bek en houd de bek met kop zo stevig vast.

Breng de naald in de open bek loodrecht aan de linker of rechter kant naar binnen toe (de luchtpijp zit precies in het midden: hier moet je NIET in steken) en controleer voordat je de spuit leeg drukt of de kop van de naald duidelijk onder de huid in het halsvel van de kip te zien en te voelen is. Alleen dan zit de naald in de krop en niet in de luchtpijp.

Breng de kropnaald zeker circa 10 cm naar binnen in de krop zodat de dwangvoeding niet weer omhoog kan komen. Spuit het papje van ongeveer 30 ml leeg in de krop, haal de naald eruit en laat de kop van de kip los. Herhaal dit drie tot vier keer per dag totdat de kip weer zelf goed gaat eten.

kip eet niet, dus dwangvoeren

Wat gebruik je als dwangvoedsel?

Als dwangvoeding kan papegaaienbabyvoeding gebruikt worden. Er bestaan diverse potten met poeder die je tot pap kan maken. Wij gebruiken zelf het liefst Ultimate Balance Energy Handopfokvoer van Avian, maar anders ​is NutriBird A19 (800 g) high energy of Orlux pap ​ook prima. De laatste twee zijn ​ook te koop ​via webshops op internet en bij sommige dierenwinkels en dierenartsen. Bewaar de aangemaakte pap niet want deze bederft snel. Spoel de spuit na elk gebruik goed door met water en ontsmet deze regelmatig.