Verzorging

Kippen zijn niet veeleisend. Het zijn gezellige, sociale en intelligente dieren die een aanwinst in je leven kunnen zijn. Maar net als ieder ander dier hebben ze wel goede verzorging nodig. Belangrijk is daarom dat je voordat je kippen neemt er als eerste goed over nadenkt of je ze wel kunt bieden wat ze nodig hebben om een goed leven te krijgen.

kippen verzorgen

Bij Wat je nodig hebt vind je naast de materiƫle zaken die nodig zijn om kippen op een goede manier te verzorgen ook een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om mee te nemen in je beslissing of je wel of niet kippen gaat adopteren.

Op de pagina Dagelijkse verzorging kun je lezen wat belangrijk is om dagelijks voor je kippen te doen. Iedere dag je kippen even rustig observeren of ze gezond zijn hoort daar even goed bij, net als dat je de kippen iedere dag schoon drinkwater en eten geeft. Als de kippen net bij je zijn moet je ze soms nog even een paar avonden het nachthok in helpen. Ook het hok schoon maken, de eieren dagelijks rapen, en wat extra aandacht in de vorm van vitaminen en eiwitrijk voer als je kippen in de rui zijn hoort bij een goede dagelijkse verzorging.

Bij Wennen en ander gedrag vind je veel informatie over het gedrag van kippen tijdens en na het wennen aan hun nieuwe onderkomen. In het begin kunnen geredde legkippen soms erg bang zijn omdat ze weinig gewend zijn. Als de kippen los in de tuin mogen lopen kan het daarom verstandig zijn om ze aan een vleugel te kortwieken. Dat doet geen pijn en voorkomt dat ze uit angst wegvliegen. Je vindt hier ook tips om nieuwe kippen te laten wennen aan de kippen die je al hebt en natuurlijk kun je ook alles lezen over de pikorde en ander kippengedrag.

Bij goed kippen verzorgen hoort ook dat je ze tegen roofdieren beschermt. Het mag niet zo zijn dat ze gered zijn, goed verzorgt in de opvang en dan bij jou ellendig eindigen als de prooi van een roofdier. Hoe je kippen tegen roofdieren als buizerds, vossen, steenmarters en honden kunt beschermen kun je lezen op de pagina Roofdieren.

Dat je kippen beschermt tegen bloedluis hoort ook bij een goede verzorging. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig als het donker is het nachthok controleert op bloedluizen. Helaas bestaan de meeste nachthokken uit plankjes waar de bloedluizen zich in de kieren en naden graag verstoppen waardoor ze erg moeilijk te bestrijden zijn. Om die reden vind je bij Kippenhok maken een bouwtekening van een nachthok met gladde wanden en dicht gekitte naden waarin bloedluizen makkelijk te bestrijden zijn.