Red een haan

Omdat ieder gered hanenleven er één is!

haan

Deze pagina is bedoeld voor mensen die een haan een goed thuis willen geven. Red een Legkip biedt geen hulp aan mensen die van hun haan af willen!

Niet alleen de legkippen hebben een ellendig leven in de kippenindustrie, ook de hanen hebben het zwaar. In ons land worden er jaarlijks zo’n 46 miljoen mannelijke kuikens vergast of versnipperd. Er zijn weinig mensen die dat weten, laat staan dat ze daarbij stilstaan. Ook veel particulieren dumpen zo maar een haan.

Mensen die bijvoorbeeld een klein kuikentje hebben genomen wat later een haantje blijkt te zijn. En door mensen die om wat voor reden dan ook de eieren hebben laten uitbroeden. Uit de helft van de eieren komen nu eenmaal haantjes, en die zijn meestal niet welkom. Dan maar dumpen langs de snelweg, in een park of gewoon midden in een woonwijk. Met veel van die hanen loopt het slecht af. Ze worden door een hond gepakt, komen onder een auto, verhongeren of worden weggevangen door een ongediertebestrijdingsbedrijf en gedood.

Bezint eer ge begint

Overweeg, voordat je besluit een haan te redden, of je hem wel een goed huis kunt bieden. Past je woonsituatie wel bij het houden van een haan? Het kukelen is een mooi landelijk geluid, maar er zijn helaas mensen die dat niet op prijs stellen, met wellicht grote burenruzies als gevolg. Overleg dat zo nodig dus eerst met je buren. Ook moet je, als je een haan neemt, de eieren van je kippen bijtijds weghalen, anders heb je binnen de kortste keren meer haantjes dan je lief is. Bovendien zijn er genoeg legkippen te redden van de slacht.

haan op bank

Het plezier van een haan

Maar als je een haan wilt redden, weet dan ook dat je er veel plezier aan kunt beleven. Het zijn vaak erg karakteristieke dieren waar je een mooie band mee kunt opbouwen. Bovendien zorgt een haan voor rust in het hok. Hij waakt voortdurend over zijn toom, houdt de hennen bij elkaar en voorkomt onderlinge ruzies. Verder zoekt hij voortdurend naar lekkernijen en lokt met klokgeluiden de hennen als hij iets gevonden heeft. Een erg mooi gehoor en gezicht!

Red een haan

Wil jij een haan bij jou in de tuin een goed huis geven? De opvangen van Red een Legkip in Rijsenhout, Horn, Dedemsvaart en Lanaken hebben vrijwel altijd één of meerdere hanen in de opvang die een goed huis zoeken. Heb je belangstelling, neem dan contact met ons op voor verdere informatie of zet het in het aanmeldingsformulier wanneer je kippen bij ons adopteert. Voor het adopteren van een haan gelden dezelfde plaatsingsvoorwaarden als bij geredde legkippen. Wij worden bijna dagelijks benaderd door mensen die van hun haan af willen. Maar die kunnen wij niet helpen, voor al deze hanen hebben wij geen plek. Wij hopen dat mensen hun verantwoording gaan nemen en stoppen met dat nodeloze gefok. Er zijn genoeg hennen en hanen die nog een goed huis zoeken.

Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.