Kippenjasjes

kippenjasjes voor kale kippen juist niet handig

Waarom kippenjasjes niet goed zijn voor kippen

In 2013 kregen wij extreem kale legkippen uit de industrie in een bar koude winter. Wij hebben toen de kippen in navolging van Engelse dierenorganisaties in jasjes tegen de barre kou gehuld en de media opgezocht omdat we toen nog niet wisten wat we nu wel weten. Er zitten namelijk best wat nadelen aan de jasjes. Achteraf gezien hadden we kippenjasjes niet moeten promoten omdat het dragen van deze jasjes het welzijn van de kippen kan aantasten en wel om de volgende redenen.

Ten eerste vinden kippen zo’n jasje helemaal niet fijn. In het begin hebben ze zelfs moeite met hun evenwicht en ze kunnen hun vleugels niet lekker bewegen en uitslaan. Vooral gebreide jasjes (maar het kan ook gebeuren met gewone jasjes) hebben bovendien ook nog het gevaar dat een kip met zijn teen of poot erin verstrikt kan raken met alle nare gevolgen van kneuzingen tot zelfs botbreuken van dien.

Heeft een kip een jasje aan terwijl het regent of nat sneeuwt dan vat ze alleen maar meer kou door het natte jasje en kan ze zichzelf op den duur niet goed meer warm krijgen. Het gevaar van fleecejasjes is dat als de kippen ook bij een warmtelamp komen ze in de fik kunnen gaan. En bovendien houdt een jasje de groei van de nieuwe veren tegen.

Om deze redenen hebben wij het patroon van het kippenjasje al snel weer van onze website gehaald en raden we mensen die wat kalere kippen hebben aan om de kip vooral geen jasje (hoe goed bedoeld dan ook) aan te trekken.

Als het bar koud is en wij hebben extreem kale kippen dan zetten wij de warmtelamp in het hok aan zodat de kippen beschermd zijn tegen de erge kou. Let daarbij wel altijd op dat de kippen onder de warmtelamp vandaan kunnen als ze het te warm vinden worden.

Gewone kippen die redelijk in de veren zitten kunnen best goed tegen de kou. Van belang is dat er een plek is waar ze goed kunnen schuilen tegen regen, sneeuw en wind. Het is uiteraard altijd wel goed, vooral als ze net uit de industrie komen, de kippen goed in de gaten te houden of ze bestand zijn tegen koud winterweer. Rilt een kip erg, zorg dan voor een warmere en beschutte omgeving.