Roofdieren

Een erg belangrijke plaatsingsvoorwaarde van Red een Legkip is dat je de geredde legkippen die je bij ons adopteert beschermt tegen roofdieren als buizerds, vossen, steenmarters en honden. Het mag niet zo zijn dat ze gered zijn, goed verzorgt in de opvang en dan bij jou ellendig eindigen als de prooi van een roofdier. Lees daarom onderstaande goed door en neem je maatregelen om je kippen te beschermen tegen roofdieren.

Bescherm je kippen tegen roofvogels

Heb je roofvogels zoals buizerds en havikken in jouw omgeving dan dien je de kippen ter bescherming in een ruime overdekte ren te plaatsen. De geredde legkippen zijn een te makkelijke prooi voor deze roofvogels omdat ze geen notie van dit gevaar in de natuur hebben. De ren kun je overdekt maken door strak vogelnet er overheen te spannen of te overdekken met gaas of doorzichtig golfplaat.

Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een of meerdere Terror Hawk vliegers. Zie https://www.agradi.nl/terror-hawk-vogelverschrikker-non-twist-4m-hengel.htm Adoptanten van ons hebben hier goede ervaringen mee. Deze vliegers schijnen effectief roofvogels op afstand te houden.

bescherm kippen tegen roofdieren, ook je hond

Honden

Veel honden zien kippen als prooidier. Hou daar rekening mee en zorg daarom dat jouw kippen niet in de buurt kunnen komen van honden die geen kippen gewend zijn. Dus zorg er ook voor dat de hond van de buren niet bij jouw kippen in de tuin kan komen.

Aan de andere kant is het juist ook helpend een hond op je erf te houden. Vooral vossen zijn erg bang voor honden. Ook is het goed om het deel waar je kippen verblijven te verlichten.

Vos en steenmarter

Om er voor te zorgen dat vossen en steenmarters niet bij de kippen kunnen komen tijdens de schemering en ’s nachts volstaat het meestal om voor een degelijk nachthok te zorgen dat als het donker wordt (al dan niet automatisch) afgesloten wordt. Zowel marters als vossen komen in heel Nederland voor en het is belangrijk hiermee rekening te houden. Vossen kunnen als ze kleintjes hebben ook overdag toeslaan. Zorg voor een ondoordringbare bodem van het hok, bijvoorbeeld van beton. Vossen en marters kunnen anders hun weg naar binnen graven. Vossen en marters kunnen ook goed klimmen, hou daar rekening mee met de bouw van je ren. Zorg ervoor dat al je kippen iedere avond veilig in een goed afgesloten nachthok zitten. Ben je een kip kwijt, zoek haar dan totdat je haar vindt en zorg dat ze alsnog in het nachthok terecht komt zodat een roofdier haar niet kan grijpen.

Wil je dat je kippen geen enkel risico lopen? Zorg dan voor een omheining zoals hieronder beschreven, informatie van Natuurpunt. Tip daarbij: gebruik nertsengaas met een maaswijdte van minder dan 1,5 cm, dit is nog beter omdat het voor de vos moeilijk wordt er tegenaan te klimmen en het gaas ook de steenmarter en bunzing buiten houdt.

bescherm kippen tegen roofdieren met deze ren
 1. Span een stevig ijzeren gaas aan de buitenkant van de palen
  – 1,45 mm dik
  – maasgrootte max. 3 x 3 cm 
 2. Maak je omheining min. 180 cm hoog zodat de vos er niet overheen kan springen.
 3. Plooi de bovenste 40 cm in een hoek van 30° naar buiten of
 4. Voorzien twee schrikdraden aan de buitenzijde: onderaan op 20 cm hoogte en bovenaan op 160 cm of
 5. Overspan de volledige ren met een stevig net of (nog beter) met hetzelfde gaas als de omheining
 6. Leg aan de buitenkant van de ren een rij zware tegels van min. 40 cm breed zodat de vos niet onder de draad kan graven of
 7. Graaf het gaas 50 cm diep in een hoek van 45° naar buiten ofwel recht in de grond.

Meer informatie over vossen en pluimvee vind je op de website van Zoogdierenwerkgroep.be.