Dagelijkse verzorging

Als je kippen hebt is het heel belangrijk om iedere dag een moment te nemen om even rustig te kijken hoe het met iedere kip gaat. Het is belangrijk dat je hun gedrag goed kent. Als je weet hoe je kip eruit ziet als ze gezond is, is het ook makkelijker te zien en te voelen als ze ziek is.

Kijk bijvoorbeeld altijd ’s morgens of ze allemaal op het eten afkomen en ook daadwerkelijk gaan eten en of ze actief zijn. Gedraagt één van je kippen zich anders dan normaal wees dan alert en kijk bij ons Kippen EHBO. Kippen zijn vogels die hard zijn voor zichzelf. Zij laten daardoor pas laat zien dat ze ziek zijn. Trekken zij zich terug en eten zij niet meer dan zijn zij heel erg ziek en is het belangrijk dat je alles in het werk stelt om hen weer beter te maken.

Je kippen moeten ‘s morgens vroeg uit hun hok worden gelaten. Ook geef je ze dan eten en schoon water.

verzorging kippen: niet in boom maar in nachthok slapen

Slapen in het nachthok

Je kippen zullen tot de schemer vrolijk rondscharrelen en pikken. De meeste kippen gaan vanzelf naar hun hok om op stok te gaan. Je moet dan hun hok afsluiten om te zorgen dat ze niet ten prooi kunnen vallen aan roofdieren zoals vossen en marters. Gaan ze de boom in, haal ze dan voor hun veiligheid met een trapladder uit de boom en zet ze alsnog in het nachthok.

Als de kippen net bij je zijn, is alles nieuw voor ze en moet je ze vaak nog even helpen om ze de eerste avonden in het nachthok te zetten, Na een aantal dagen zul je merken dat ze dat vanzelf gaan doen zodra het donker wordt.

Voorkom overlast

Overlast van ratten en muizen kun je voorkomen door het eten van je kippen ’s avonds goed op te bergen in een ton of af goed te dekken in bijvoorbeeld een pan.

verzorging kippen: voorkom broedsheid, raap eieren

Eieren rapen en controleren

Raap iedere dag de eieren, hoe sneller hoe beter. Laat nooit ergens eieren liggen, dit voorkomt dat ze op de eieren gaan staan en ze opeten of er op gaan broeden. Zit er een kip op haal ze dan toch altijd weg! Controleer ook of de eieren er goed uit zien. Vindt je telkens eieren met een hele zachte schaal, eieren die vleesachtig van structuur zijn of eieren met ribbels, kijk dan op ons Kippen EHBO wat je kunt doen.

Ontlasting controleren

In de ochtend hebben kippen vaak dunne ontlasting. Maar overdag horen kippen vaste ontlasting te hebben. Het witte gedeelte is de plas en het bruine is de poep in de ontlasting. Zie je bloed in de ontlasting, wormen of is de ontlasting groen, kijk dan op ons Kippen EHBO wat je kunt doen. Groene ontlasting betekent dat de kip zich aan het uithongeren is en te weinig voeding naar binnen krijgt. Bloed kan wijzen op coccidiose. Een ziekte die de dood tot gevolg kan hebben en zeer besmettelijk is, maar ook goed te genezen is als je er bijtijds bij bent.

Schoonmaken van het hok

De uitwerpselen van de kippen moeten regelmatig (liefst iedere dag) uit het hok worden verwijderd. Zorg dat de ontlasting verwijderd is en het strooisel of zaagsel droog blijft. Zitten je kippen altijd op stok in het nachthok, dan kun je het jezelf ook makkelijk maken door dagelijks een schoon krantje onder de stok te leggen en dat iedere dag te verschonen. Maar leg wel altijd stro in het legnest. Daarnaast moet het hok regelmatig grondiger worden schoongemaakt.

Rui

In het najaar gaan kippen in de rui. Ze verwisselen dan het verenkleed voor de komende winter. Dit ruien, het verlies van veren en het aanmaken van nieuwe veren is geen ziekte, maar het eist wel heel veel energie van de kip. De kip ziet er belabberd uit en haar kam wordt bleker. Kippen kunnen er moe door zijn en ze zijn kwetsbaarder en dus vatbaarder voor ziekten. Ook de kippen die net uit de industrie komen moeten veelal nog veren aanmaken en zijn op dat moment zwakker. Het krijgen van de nieuwe veren kost de kip heel veel energie. Let extra op deze kippen. Zij verweren zich minder.

RopaPoultry Complete

RopaPoultry Complete is een aanvullend diervoerderproduct dat speciaal is ontwikkeld voor kippen in samenwerken met dierenartsen. Het product is gebaseerd op etherische oliën, antioxidanten en vitamines. RopaPoultry Complete is goed voor de darmflora en helpt deze te versterken en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Zo geef je pluimvee wat extra ondersteuning tijdens stressvolle momenten en gedurende hun ruiperiode. De kippen van Red een Legkip krijgen daarom dagelijks in de opvang RopaPoultry Complete door het drinkwater. RopaVet BV is sinds 2021 een trotse sponsor van stichting Red een Legkip. Wil je ook profiteren van alle voordelen die RopaPoultry Complete jou en je kippen te bieden heeft? Probeer het dan nu zelf met 10% korting! Gebruik de kortingscode: ropakip2022 op www.ropastore.com

verzorging kippen

Extra eiwitrijk voer en vitaminen

Wanneer je kip veel stress heeft, in de rui is, ziek is of letsel heeft is het goed om haar extra eiwitrijk voer en extra vitaminen te geven. Wij gebruiken voor dat laatste AviPro Vitamine A-D3-E-C vloeibaar. Voor meer informatie over de werking van de verschillende vitaminen kun je hier terecht.

Meer informatie over veel voorkomende ziektes en problemen lees je in ons kippen EHBO.