Dagboek van Winnie, een gered vleeskuiken, deel 10

Winnie is 14 weken oud. Zijn staartveertjes zijn wat langer geworden en hij is de afgelopen week weer zichtbaar gegroeid. Ook zijn kammetje en lellen zijn groter geworden. En aan zijn poten is aan de achterkant opeens een uitstekende puntje te zien: het begin van de sporen.

Winnie is deze week zichtbaar gegroeid.

Het is weer tijd voor een weegmoment. Ik til Winnie op en zet hem op de babyweegschaal. Ruim 4 kilo geeft de weegschaal aan. Hij is ruim 8 keer zo zwaar als zijn kleine Antwerpse Baardkrielvriendinnetje Djum djum die hem nog altijd ’s avonds en ’s nachts in huis gezelschap houdt in de bench. En hij is nu zwaarder dan grote haan Nicolaj. Gelukkig loopt hij nog wel stevig op zijn pootjes rond. Maar ik wou dat hij stopte met zo snel aan te komen. Die obesitas is niet goed voor zijn gezondheid. Maar Winnie kan daar niks aan doen. Het zijn de mensen die hem zo hebben gefokt.

Winnie is nu ruim acht keer zo zwaar als zijn kleine Antwerpse Baardkrielvriendinnetje Djum djum.

Zoenen

De afgelopen dagen heeft Winnie erg genoten van de zon. Heerlijk vind hij het om in de zon te zitten. Het is altijd een genot om te zien hoe vredig de kippen naast en tegen elkaar aan liggen te zonnebaden. De pikorde is dan even helemaal weg. Geredde legkip Ronja genoot ook zichtbaar van het mooie weer en zocht de intimiteit op met haan Nicolaj. Het leek net of ze Nicolaj zat te zoenen (zie filmpje onderaan). Winnie hoort er gelukkig nu helemaal bij. Hij begeeft zich in de groep en ik zie hem niet meer in een hoekje staan.

Brief

Vandaag kreeg ik een brief van de Tweede Kamer over Winnie. Als antwoord op onderstaande brief die ik namens Winnie aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en aan staatssecretaris Dijksma schreef. Deel 6 van het dagboek over Winnie, dat over zijn vergeten ouders ging, stuurde ik mee:

Geachte leden van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken,

Hieronder vindt u deel 6 van het dagboek van Winnie, een gered vleeskuiken. Ik stuur u dit toe omdat u er in dit deel als overheid en politicus en dus medeverantwoordelijke voor dit grote dierenleed ook in voor komt. De wet Dieren wordt met voeten getreden als het gaat om het opzettelijk honger en dorst laten lijden van de zeven en een half miljoen ouderdieren van de vleeskuikens. Ook wordt de wet overtreden door 500 miljoen vleeskuikens bewust ziek te maken door hen zo te fokken dat ze in zes weken tijd een gewicht hebben dat hun lichaam niet kan dragen. Obesitas is een ernstige ziekte. Wanneer gaat u zich aan de wet houden en stopt u deze nachtmerrie waarin jaarlijks meer dan 500 miljoen vleeskuikens als Winnie en de 7,5 miljoen ouderdieren moeten leven? Ik hoop dat antwoord van u te mogen ontvangen.

Vriendelijke groet,
Sandra van de Werd
Comité Dierennoodhulp
Red een Legkip

Van staatssecretaris Dijksma heb ik nog geen antwoord gehad. Niet zo gek ook, als je bewust deze hel voor dieren in stand houdt. Een echt antwoord van de Tweede Kamer kreeg ik ook niet op mijn vraag wanneer de politiek zich eindelijk eens aan de wet gaat houden en er voor gaat zorgen dat deze nachtmerrie voor meer dan 500 vleeskuikens en hun 7,5 miljoen ouders stopt. Mijn brief was in de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken in een procedurevergadering behandeld stond er in de brief van de Tweede Kamer:

“De commissie heeft besloten dat de leden uw brief desgewenst kunnen betrekken bij het algemeen openbare overleg Dierenwelzijn op 23 juni van 17.30 tot 19.30 uur.”

Wetende dat dit algemeen overleg al bomvol zit met belangrijke dierenwelzijnsonderwerpen en er al veel te weinig tijd is voor de partijen om te mogen reageren op al die onderwerpen en niemand van de politiek tot nu toe persoonlijk gereageerd heeft, valt er niet veel van te verwachten. Het lijkt er eerder op dat deze brief van de Tweede Kamer de zoveelste dooddoener is en dat Winnie en ik geen antwoord krijgen op onze o zo belangrijke vragen.

De meer dan 500 miljoen vleeskuikens als Winnie en de 7,5 miljoen ouderdieren die jaarlijks intens lijden kunnen niets doen. Jij wel. Eet ze niet op en stel je vragen aan de politiek. | Foto: Ongehoord

Vraag om antwoord

Misschien helpt het als niet alleen Winnie en ik, maar ook heel veel andere mensen die vragen gaan stellen aan de politiek. En aan zichzelf uiteraard. Want wie kip en andere dieren eet is medeverantwoordelijk voor al dat leed. De meer dan 500 miljoen vleeskuikens als Winnie en de 7,5 miljoen ouderdieren die jaarlijks intens lijden kunnen niets doen. Jij wel. Door ze niet op te eten, andere mensen bewust te maken van het leed en de politiek te laten weten dat zij de wet overtreed door de vleeskuikens bewust ziek te laten worden en de ouderdieren honger en dorst te laten lijden. Mail je vragen naar: staatssecretaris@minez.nl en cie.ez@tweedekamer.nl en vraag om een antwoord.

Bekijk het korte filmpje waarin te zien is hoe de geredde legkip Ronja intiem doet met haan Nicolaj: