Dagboek van Winnie, een gered vleeskuiken, deel 8

Winnie is soms net een zwaan, hoe sierlijk zijn veren zijwaarts van zijn vleugels omhoog staan. Ook zijn hals kan sierlijk buigen wanneer hij in de avond bij de open deur van de bench naar buiten kijkt. Winnie kan alleen niet zwemmen. En als hij loopt waggelt hij als een gans. Mijn waggeljongen is nu 12 weken oud en weegt 3 kilo en ruim 4 ons.

Winnie is soms net een zwaan. Zo sierlijk staan zijn veren zijwaarts van zijn vleugels omhoog.

In de afgelopen weken heeft Winnie heel wat nieuwe veren gekregen. En er komen er nog altijd nieuwe bij. Hij heeft alleen nog geen mooie staart. Mocht ik toch nog aan zijn geslacht twijfelen omdat Winnie nauwelijks meer gekukeld heeft, zijn kammetje dat begint te groeien spreekt boekdelen. Opeens komen er uitstekende puntjes aan zoals bij een heuse hanenkam.

Diarree

Winnie doet het goed, stukken sterker is hij dan toen hij als zes weken oud kuiken bij mij kwam. Zijn poten kunnen zijn gewicht nu veel beter dragen. Alleen heeft Winnie vanaf dag 1 dat hij bij mij kwam last van diarree. Hierdoor drinkt hij heel veel. Dat is goed, omdat hij anders uit zal drogen. Omdat de diarree niet over ging heeft Winnie de afgelopen twee weken probioticum voor vogels door zijn drinkwater en koolstof door zijn voer gekregen. Het gaat daardoor al een stukje beter en Winnie drinkt aanzienlijk minder. Alles wordt nu iets beter verteerd en opgenomen.

Maar het blijft toch nog diarree. Daarom vandaag toen ik met kip Wieske, een onlangs geredde legkip met een forse ontsteking in haar poot, naar de vogeldierenarts van Dierenkliniek IJburglaan ging, toch wat ontlasting van Winnie meegenomen. De dierenarts heeft het onderzocht, maar vond niets wat er niet in hoorde. Geen wormeieren, gisten of coccidiën. Mogelijk komt het door alle antibiotica die hij als kuiken heeft gehad in de industrie en de voerverandering later bij mij. Ik ga nu maar stug door met de probioticum door het drinkwater geven en de koolstof door het voer mengen en hoop dat het ooit beter wordt. Winnie lijkt er zelf gelukkig niet mee te zitten.

Ook zijn hals kan Winnie sierlijk als een zwaan buigen wanneer hij in de avond bij de open deur van de bench naar buiten kijkt.

Lekkernijen

Met Pasen boften mijn kippen. Ze kregen de resten van het paasontbijt dat ik voor de geredde legkippen in de tv-uitzending van Koffietijd op tweede paasdag had gemaakt. De kippen daar waren of nogal kieskeurig of danig onder de indruk van de nieuwe omgeving. In ieder geval lieten ze tot grote vreugde van mijn geredde legkippen bijna alles staan. Witte rijst, sla, mais, aardbeien en blauwe druiven, mijn kippen smulden van de lekkernijen.

Pikorde

Opvallend is dat Winnie zich intussen veel meer in de groep begeeft. Hij krijgt nog wel af en toe een pik, maar meer om tot de orde geroepen te worden. Hij keert gelijk weer terug de groep in. Ik zag hem zelfs even overdenken of hij om een aardbei de strijd aan zou gaan met het tien jaar oude sabelpootkipje Stina die daar lekker aan zat te pikken. Hij deed het toch maar niet en bleef in zijn rol van laagste in de pikorde. Bij de kippen dan. Want ik zag hem vandaag wel konijn Janneke een pik geven en zo verjagen. Blijkbaar wil ook Winnie zo af en toe toch ergens de baas over zijn.

Bekijk het filmpje waarin Winnie aast op een aardbei:

Kruimels

Vanmiddag kwam onverwachts Klementien van de Ekowinkel De Aanzet langs samen met haar twee oppaskinderen Miguel en Myla, met afvalgroente en broodkruimels uit de winkel. Dat was weer feest voor de kippen en konijnen. De kinderen voelden zich helemaal thuis tussen de dieren en vonden het leuk om met broodkruimels en groente te strooien. Winnie vond hen duidelijk ook erg leuk. Hij was telkens dicht bij hen in de buurt te vinden zodat hij geen broodkruimeltje zou missen: