Dagboek van Daantje, een gered vleeskuiken, deel 1

En toen was ze daar toch nog heel onverwachts: Daantje, een mooi, groot, wit gered vleeskuiken van pas zes weken oud. Al had ik er stiekem na het verlies van Winnie wel op gehoopt dat er een nieuw gered vleeskuiken in mijn leven zou komen. Ik miste Winnie.

Opgestapeld in kratten

Gisternacht werd Daantje samen met al haar stalgenootjes ruw gevangen en in kratten gesmeten. De helft van de kuikens was al kreupel voor het vangen. Doordat het vangen er zo ruw aan toe ging kwamen er nog duizenden gewonde kuikens met botbreuken, kneuzingen en wonden bij. Op elkaar gestapeld in kratten op een vrachtwagen was de rit naar het slachthuis voor velen van hen erg pijnlijk. Niet wetend wat haar overkwam zat Daantje angstig en beduusd opeengedrukt tussen de andere kuikens in een krat. Daantje had wat geluk: zij was niet kreupel en had slechts een paar lichte kneuzingen opgelopen. Urenlang zat ze in de vrachtwagen die richting het slachthuis reed. Omdat het warm weer was kregen Daantje en de andere kuikens het benauwd. Plots stopte de vrachtwagen op een parkeerplaats bij een tankstation.

Op elkaar gestapeld in kratten op een vrachtwagen is de urenlange rit naar het slachthuis voor de meerderheid van de vleeskuikens erg pijnlijk.

Daantje wordt bevrijd

Het was toeval dat Danielle, een vrijwilligster van Red een Legkip, daar ook met haar auto stond. Danielle zag de vrachtwagen vol vleeskuikens en vroeg aan de chauffeur of ze een paar kippen uit de vrachtwagen mocht hebben. Dat ging niet, antwoordde hij, alles zat hermetisch dicht. Maar Danielle zag aan de zijkant van de wagen een kapot krat waar een opening in zat waar makkelijk een kip doorheen kon. Ze wees hem daarop en toen bevrijden ze samen uit dat krat een kip. Zo werd Daantje bevrijd. Nog een kip bevrijden vond de chauffeur helaas wat te veel van het goede. Het slachthuis zou ze tellen …

Doordat het vangen er zo ruw aan toe gaat krijgen veel kuikens botbreuken, kneuzingen en wonden. (Foto: CIFW)

Geslacht om op te eten

Thuisgekomen belde Danielle mij of ik voor het kuiken wilde zorgen? Graag!! Ik besloot het tjilpende dikke kuiken de naam Daantje te geven ter ere van haar redster.

Al Daantjes stalgenoten zijn gisteren geslacht. Ze zijn vol angst en pijn om het leven gekomen. Vermoord voor de lekkere trek. Alleen Daantje is die dans ontsprongen. Daantje loopt ondanks haar enorme gewicht best goed, al zit ze ook graag. Door haar abnormale gewicht van over de 2 kilo is zij als kuiken van zes weken nu al een obesitaspatiëntje. Maar Daantje zal in ieder geval nog kunnen ervaren, al is dat waarschijnlijk voor korte tijd, wat een kipwaardig leven is.

Gelukkig weet Daantje het niet op wat voor manier al haar stalgenootjes gruwelijk aan hun einde zijn gekomen. (Foto: Wakker Dier)

Kiloknallers

Gelukkig weet Daantje het niet hoe al haar stalgenootjes gruwelijk aan hun einde zijn gekomen. Hoe hun gedode lichamen nu verpakt in de koeling van de supermarkt liggen, in de reclame voor een paar euro’s per kilo. Alsof hun leven niets waard was.

Alsof hun leven niets waard was liggen de gedode lichamen van Daantjes stalgenootjes onherkenbaar verpakt als actieaanbieding in de koeling van de supermarkt.

Filmpje waarop te zien is hoe Daantje haar eerste stapjes in vrijheid zet: