Dagboek van Daantje, een gered vleeskuiken, deel 7

Dierendag

Nog even en het is weer dierendag. Maar niet voor Daantjes soortgenootjes. Voor hen wordt het nooit dierendag. Ruim 500 miljoen kuikens zoals Daantje leiden jaarlijks in ons kleine land een ellendig leven en eindigen gruwelijk. Kuikens die we expres ziek laten worden, die we laten kreperen en op een gruwelijke manier afslachten. De ouderdieren, waaronder de moeder en vader van Daantje, moeten nog meer en langer lijden. Zij lijden net als hun kinderen ook aan de ziekte obesitas, maar hebben continu honger en dorst omdat ze langer moeten blijven leven. Dat allemaal omdat ze veel bevruchte eieren moeten produceren die door machines uitgebroed worden. De ouderdieren leven net zo dicht op elkaar als hun kuikens (die ze nooit zullen zien). Omdat ze te weinig eten en drinken krijgen heerst er veel agressie. Van liefde is dan ook geen sprake meer. De hennen worden voortdurend met veel geweld verkracht door de hanen. De hel op aarde is het voor al deze dieren. Het is te triest voor woorden dat er zo weinig mensen zijn die zich om dit immense leed druk maken en vinden dat het moet stoppen. De petitie van Daantje (die hij overnam van de inmiddels overleden Winnie) telt slechts 6103 handtekeningen …

De ouderdieren van de vleeskuikens hebben continu honger en dorst | Fotografie: Ongehoord

De legkippen hebben het niet veel beter. Wist je dat er nog 1,7 miljoen kippen in kooien leven in ons land? Er is maar één type kooi afgeschaft: de legbatterij. De andere twee typen kooihuisvesting zijn nog toegestaan tot 2021. De verrijkte kooi is hetzelfde als de legbatterij alleen zit er een kort stokje in en een klein matje en is de ruimte een paar centimeter groter. In de koloniehuisvesting zijn de kooien veel langer en zitten er inplaats van vier of vijf kippen kippen zo’n dertig tot zestig kippen in een kooi. Bleke kammen, lange nagels, vermoeide ogen, dikke oogleden en kapotte veren, zo zien deze kippen er uit. Kippen die nooit kip hebben mogen zijn. De scharrelkippen hebben het niet veel beter. Met duizenden opeengepakt in een potdichte schuur zonder daglicht valt er weinig te scharrelen en van het leven te genieten.

Omdat ze te weinig eten en drinken krijgen is er veel agressie onderling | Fotografie: Ongehoord

Dan heb je nog de kippen met een Beter Leven ster van de Dierenbescherming, of welja met twee of drie sterren, die bestaan ook. Wie dat ooit uitgevonden heeft …: “Kip, we geven je een ietsje beter leven, maar slecht blijft het …” Scharrelkippen met een vrije uitloop hebben zo’n ster. Maar een groot deel van die kippen komt ook nooit buiten omdat ze niet bij die uitloop kunnen komen. Ga er maar eens aan staan als kip in de pikorde: Je zal gek zijn om langs honderden onbekende kippen te lopen als je aan de andere kant van de stal zit en naar de uitloop aan de overkant toe moet lopen. Voor zo’n Beter Leven ster is een ziekenboeg verplicht. Maar daar is geen beginnen aan voor een pluimveehouder met duizenden kippen in een stal. Daarom is die er alleen voor de show en liggen daar standaard een paar kippen in te creperen. Want medicatie wordt er niet gegeven. De andere zieke kippen die door de pluimveehouder de nek om worden gedraaid treffen dan toch uiteindelijk een beter lot.

En biologische legkippen en rondeelkippen dan? Al hebben die kippen het wel wat beter, helaas blijft het ook daar industrie. Omdat ze daar net zo goed met duizenden bij elkaar worden gehouden komen ook niet altijd alle kippen vanwege de pikorde buiten. Het romantische beeld wat mensen over dit soort kippen hebben, verdwijnt al snel, als je zo’n kippenfarm van binnen hebt gezien nadat de vangploeg daar aan de gang is geweest … Evenals bij andere pluimveebedrijven liggen ook daar dan dode kippen her en der verspreid als het verstilde bewijs dat er iets afschuwelijks heeft plaatsgevonden. Net als andere legkippen worden ook biologische legkippen en rondeelkippen maar 12 tot 14 maanden voor de eierenproductie gebruikt. Daarna worden ze door dezelfde vangers als bij andere kippen op hardhandige wijze gevangen en met kneusingen en botbreuken in kratten afgevoerd richting slacht. Zijn er hanen bij, dan worden ook deze na twaalf maanden gewoon gevangen, afgevoerd en vermoord. Misschien is het beter als dierendag afgeschaft wordt. Of in Honden- en kattendag verandert wordt …

Maar wil je toch echt dierendag vieren voor alle dieren en heb je hart voor dieren: koop dan deze keer geen kluif of ander lekkers voor je hond of kat. Stop inplaats daarvan met dieren op te eten. Je huisdier eet je toch ook niet op? Al die dieren in de industrie kunnen er ook niets aan doen dat ze achter gesloten deuren zitten. Wat kunnen zij er aan doen dat jij ze daarom niet kent en dat jij geen persoonlijke band met hen hebt? Want dat is het essentiële verschil dat jij hen wel opeet en er niet over peinst om je huisdier op te eten. Diervriendelijk vlees bestaat niet. Het is niet diervriendelijk om een dier te doden die net als jij graag wil leven. Gelukkig is stoppen met vlees eten helemaal niet moeilijk: er zijn zoveel lekkere en gezonde alternatieven. En je bespaard er zoveel leed mee …