Het echte leven

Ze kregen ook een naam: Vera en Vita, zodat ze samen 'Het echte leven' vormden. En dat echte leven gingen ze meteen ondervinden.

Ina Rus

Dit is het verhaal van 2 kippen, die hun leven begonnen als legkip. Hun enige taak was: zoveel mogelijk eieren leggen in zo kort mogelijke tijd. Voor hun welzijn werd niets gedaan, het ging echt alleen om de eieren.

Toen de kippen anderhalf jaar oud waren hadden ze hun beste legtijd gehad. En toen mochten ze gaan uitrusten… Ja, dat zou een mooi einde van dit droevige verhaal zijn, maar zo ging het niet. Ze zouden ruw in kratten gepropt worden om naar BelgiĆ« te worden vervoerd om daar geslacht te worden en zo gruwelijk te eindigen als soepkippen.

De 2 kippen, waar dit verhaal over gaat, hadden geluk. Zij werden vrijgekocht door mensen van Red een Legkip. Ze mochten mee naar de opvang in Soest, waar ze voor het eerst in hun leven vriendelijk werden behandeld. Omdat er nog veel stress heerste onder de kippen werd er nog erg gepikt, bij een van de hennen werd zelfs het halve kammetje van haar kopje getrokken. Zij en een ander timide kipje werden uit de groep gehaald, hun wonden werden verzorgd en ze werden apart gezet in een ren met nog wat verlegen dieren.

Na een paar dagen werden ze opgehaald door de mensen, die verder voor hen zouden gaan zorgen. Na een autorit werden ze een grote tuin in gedragen en daar werden ze in een hok met een ren gezet. In het hok lagen houtsnippers en in de ren lag zand, heerlijk voor de kippenvoeten. Goed voer en fris water stonden klaar. Ze kregen ook een naam: Vera en Vita, zodat ze samen ‘Het echte leven’ vormden. En dat echte leven gingen ze meteen ondervinden. De volgende dag kregen ze een grotere ren, zo konden ze kennis maken met de kippen, die al in deze tuin woonden.

Na een week goede voeding, rust en liefde begonnen de nieuwe pennen al duidelijk door de huid van de kale plekken te komen. De ren werd open gezet en al snel scharrelden Vera en Vita tussen de andere kipjes. En na 3 weken waren de pennen veertjes aan het worden en legden Vera en Vita bijna elke dag een prachtig groot ei voor ons.

Wij genieten erg van deze 2 mooie, lieve kippen en we hopen dat ze nog lang en gelukkig mogen wonen in onze tuin. Wie meer wil lezen over onze kippen en hun belevenissen, waarbij ook Vera en Vita een rol gaan spelen, kan inloggen op mijn blog: defamilietok.blogspot.nl